Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nápadité studentské práce ukázaly nadějnou budoucnost českého stavebnictví

Jubilejní 10. ročník „Soutěže o nejlepší projekt“ přilákal 156 studentů z rekordního počtu 24 středních průmyslových škol stavebních z celé republiky.


2. místo v 9. ročníku studentské „Soutěže o nejlepší projekt“ obsadil Vojtěch Niedermertl ze SPŠ stavební Ostrava, který zároveň získal i speciální ocenění Tondach.

Soutěžící představili své projekty rodinných domů a občanských staveb, a poskytli tak náhled do budoucnosti českého stavebnictví, jehož praktickou součástí se tito mladí lidé stanou už za několik let. Soutěž pořádá společnost Wienerberger s.r.o., největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v ČR.

„Je až neuvěřitelné, jak profesionální a kvalitní projekty předkládají studenti, kterým je dnes jen 18 nebo 19 let. Dokonale tak nabourávají častou skepsi z budoucnosti zejména průmyslových oborů. Když vidím úroveň přihlášených prací, myslím si pravý opak, tedy že investoři rodinných domů či občanské výstavby v příštích letech se na nápady a spolupráci s těmito lidmi mohou jen a jen těšit. Vyrůstá nám tu úžasná stavařská generace a jedním z cílů naší soutěže je na ni upozornit, dát jí prostor a ukázat, že práce ve stavebnictví má a vždy bude mít smysl,“ uvádí Ing. Ivo Petrášek, autor soutěže a člen poroty za společnost Wienerberger s.r.o.

Do letošního soutěžního klání se přihlásilo celkem 91 studentů třetích ročníků v kategorii Projekt rodinného domu a 65 studentů čtvrtých ročníků v kategorii Projekt občanské stavby. I letos se účastníci z obou tříd mohli ucházet o speciální ocenění pro Nejlepší projekt s použitím střešních výrobků značky Tondach. Této možnosti využilo 68 studentů.

V prvním soutěžním školním kole vybrali techničtí poradci společnosti Wienerberger spolu se zástupci vedení a odborných pedagogů jednotlivých škol tři nejlepší soutěžní práce v každé kategorii a za každou registrovanou školu. Zároveň byla vyhlášena také speciální cena pro nejlepší dílo s použitím střešní krytiny Tondach. Kromě dobrého pocitu a prestiže se autoři nejlepších projektů, odborní pedagogové, kteří je při práci vedli, i jejich domovské školy dočkají také motivační finanční odměny.

Všechny oceněné projekty postupují do druhého celostátního kola, kde odborná porota vybere absolutní celkové vítěze. Slavnostní vyhlášení výsledků finále soutěže proběhne opět v rámci veletrhu FOR ARCH 2019 v expozici společnosti Wienerberger. Ten proběhne ve dnech 17. – 21. 9. 2019.


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 
Reklama