Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavebnictví v Česku se v únoru vrátilo k meziročnímu růstu 

O měsíc dříve zaznamenala meziroční pokles o 13,2 procenta. V únoru se meziročně zvýšila produkce v pozemním stavitelství o 5,1 procenta a v inženýrském o 9,6 procenta.


© Fotolia.com

Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání bylo stavitelství po vyloučení sezonních vlivů nižší o půl procenta, dodal ČSÚ.

"Meziročně se zvýšil také počet zaměstnanců a jejich mzda. Orientační hodnota stavebních povolení sice klesla, ale spíše v důsledku loňské vysoké základny," okomentovala údaje vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Stavební úřady v únoru vydaly 6097 stavebních povolení, meziročně o deset procent více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 25,7 miliardy Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 klesla o tři procenta.

Počet zahájených bytů v únoru meziročně klesl o 1,8 procenta na 2545 bytů. Naopak počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 25,1 procenta, dostavělo se jich 2968.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se v únoru meziročně zvýšil o 1,3 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla o 4,8 procenta.

 
 
Reklama