Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V mosteckém Chanově začala demolice vybydleného paneláku

Na mosteckém sídlišti Chanov začala demolice prvního ze dvou vybydlených panelových domů. Zbourání obou domů bude stát 3,1 milionu korun, většinu nákladů pokryje dotace státu, řekl primátor Jan Paparega.

Ze třípatrového a sedmipatrového panelového domu zbyly jen betonové skelety, prázdné jsou už několik let. „Ty skelety jsou nebezpečné svému okolí a my chceme předejít nějakému výraznému zranění nebo dokonce nějakým ztrátám na životě," řekl Paparega. Jako první začala stavební firma bourat torzo třípatrového paneláku, následně přijde na řadu vyšší, sedmipatrová budova. „Pokud to klimatické a časové podmínky dovolí, byli bychom chtěli, aby ideálně byly zlikvidovány ještě v tomto roce obě budovy, nicméně dokončovací práce, které jsou součástí dotačních podmínek, bychom realizovali v roce 2017," doplnil Paparega. Na místě zbouraných domů má být zatravněná plocha.

Mostecké radnici se povedlo srazit cenu za demolice na minimum. Zbourání obou domů bude stát včetně DPH 3,1 milionu korun. Původní odhady byly zhruba 12 milionů. „V rámci otevřeného řízení jsme se skutečně dostali na nějakých 25, 30 procent předpokladů projektanta," dodal Paparega.

Stát prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj přispěje na demolice 80 procenty. Celkově tak letos podle ministryně Karly Šlechtové (ANO) dá na demolice 70 milionů korun. „Na příští rok jsem vyhlásila výzvu, od poloviny října už běží termín, na 130 milionů korun. Je tam opravdu velké množství peněz," řekla Šlechtová. Celkově stát do programu pro roky 2016 - 2018 vložil 300 milionů korun.

Starostové z Ústeckého kraje žádají i o podporu při výkupu nemovitostí. Řada zdevastovaných a vybydlených domů je v soukromých rukách a města nemají na jejich výkup peníze. Podle Šlechtové ale podpora výkupu nemovitostí ze strany státu možná není. „Stát nemůže uhradit výkup majetku, který obec prodala v rámci privatizace, to je proti rozpočtovým pravidlům. Nicméně budeme uvažovat o půjčce ze státního fondu rozvoje bydlení, a ještě pořád jsme ve fázi analýzy," vysvětlila Šlechtová.

Kromě Mostu uspěly letos s žádostí o dotace například sousední Obrnice, které také zbourají dva paneláky. Litvínov zase plánuje demolici bývalé ubytovny. Mostecká radnice zvažuje demolice i v příštím roce. Podle Paparegy by šlo o jeden z domů v bloku 100 v širším centru města. „Žádost bychom chtěli podávat příští rok, zkraje ledna zpracujeme projektovou dokumentaci a uvidíme, jak budeme úspěšní," dodal Paparega.

 
 
Reklama