Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Netradiční rozhledna z belgického venkova téměř jako „Schody do nebe“

Příběh nové a navýsost netradiční rozhledny v oblasti belgického Tieltu se táhne už hezkou řádku let. Teprve loni bylo rozhodnuto o stržení staré rozhledny, která byla nahrazena monumentálním objektem Vlooybergtoren.

Foto: Kris Van den Bosch
Foto: Kris Van den Bosch

Deset metrů vysoká vyhlídková věž svými tvarovými dispozicemi není vlastně ani tak rozhlednou jako spíš mohutným schodištěm popírajícím gravitační zákony.

Realizovaný projekt odráží výraznou snahu vzbouřit se zažitým konvencím. Rozhodně to ale není ke škodě. Namísto tradiční konstrukce spirálního schodiště přišli architekti s vizí v "prostoru zavěšeného" objektu, jehož objem se dotýká země jen minimálně. Dekorativní prvky jsou omezeny na absolutní minimum a objekt sám je celistvým monumentem. V Vlooybergtoren je v nejvyšším bodě vysoký 11,28 metrů (10,08 m pro vrchní etáž + 1,2 m připravované zastřešení).

Celá struktura se přitom programově vyvíjí z těžké silné masy objektu do stále štíhlejší a lehčí. Svůj objem si po celou dobu zachovává. Stěna zábradlí působí jako nosník a součástí stavby jsou i dva tlumiče vibrací, které zajišťují, aby celé schodiště pod kroky návštěvníků nezačalo rezonovat.

Celý článek s podrobnostmi o stavbě velmi netradiční rozhledny si můžete číst na ESTAV.cz.
 
 
Reklama