Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Domov důchodců v Proseči u Pošné – využití CADKON+ v praxi

Rozšíření domova důchodců v Proseči v objektu památkové chráněného zámku bylo celé navrhnuto v programu CADKON+, jednoduchém 2D programu, který usnadňuje práci projektantům.

"Projekt byl od prvních náčrtů až po dokumentaci pro provedení stavby zpracován programem CADKON+ Architecture a CADKON+ MEP v případě jednotlivých profesí. Funkce, které CADKON+ obsahuje, výrazně zjednodušují tvorbu základních prvků jako výplně otvorů, popisy místností včetně tabulky místností apod. Zároveň umožňuje využití pokročilejších funkcí pro položkování a výkazy prvků do tabulek, ať už se jedná o výplně otvorů nebo další klempířské, zámečnické nebo truhlářské prvky. V profesních částech je pak velkým usnadněním databáze bloků a vytváření veškerých tras pouhým náčrtem s následným přiřazením vlastností, které provede vykreslení všech prvků včetně jejich popisků." Ing. Michal Kot, Projekt Centrum Nova s.r.o.

Domov důchodců v Proseči u Pošné, okres Pelhřimov, se nachází v budově zámku, který je nemovitou kulturní památkou evidovanou pod rejstříkovým číslem 26040/3-3265. Přístavba nového plně bezbariérového pavilonu nepředstavuje rozšíření kapacity domova, ale má rozvolnit obsazenost současných zcela zaplněných pokojů v domově a především má zajistit ubytování pro seniory s Alzheimerovou chorobou.
Novostavba nesměla vytvořit novou dominantu zámeckého parku a narušit pohledy na zámek. Proto byl navržen zapuštěný objekt s rovnou zatravněnou střechou. Nový nepodsklepený jednopodlažní pavilon nepravidelného obloukového tvaru je do terénu zakomponován tak, že viditelná zůstala pouze jižní fasáda, u které jsou situovány pokoje klientů. Se stávající budovou zámku je pavilon dispozičně propojen dvěma vnitřními vstupy.
Z konstrukčního hlediska je objekt kombinací stěnového a sloupového nosného systému a kombinací podélného a příčného nosného systému. Nosné stěny jsou převážně zděné z vápenopískových cihel, částečně monolitické železobetonové. Sloupy jsou kompletně zhotoveny jako monolitické železobetonové. Stropní konstrukce je v celém rozsahu provedena jako monolitická železobetonová deska.

Další zajímavé reference a zkušenosti s novou generací CADKON+ si můžete prohlédnout na našich stránkách případně nás kontaktujte na graitec@graitec.cz.


GRAITEC s.r.o.
logo GRAITEC s.r.o.

Hlavním zaměřením společnosti Graitec je vývoj a prodej programů CADKON, který představuje osvědčené CAD řešení pro projektování ve stavebnictví a profesích TZB. Stovky architektonických a projekčních kanceláří nasadilo CADKON při projektování staveb všech ...

 
 
Reklama