Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Celková spotřeba cementu v ČR loni mírně vzrostla

Celková spotřeba cementu v ČR loni vzrostla o necelá čtyři procenta na 3,344 milionu tun. Je za tím oživení českého stavebnictví a příznivé klimatické podmínky, které měly na stavební výrobu vliv.

Oživení je ale oproti roku 2013, kdy byla spotřeba cementu v ČR nejnižší v historii, pouze mírné. Vyplývá to z výroční zprávy Akciové společnosti Českomoravský cement. Firmě loni vzrostl zisk o čtvrtinu na 736 milionů korun.

Také tržby za prodej vlastních výrobků a služeb společnosti jsou meziročně vyšší, vrostly o téměř 100 milionů na 2,77 miliardy korun.

"Hodnota veřejných zakázek za rok 2014 ve výběrových řízeních vzrostla o 6,7 procenta, a proto můžeme do letošního roku hledět s mírným optimismem," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Českomoravského cementu Jan Hrozek. Podle něj jsou ale zakázky zadávány zejména s ohledem na co nejnižší cenu, což následně vytváří i tlak na producenty stavebnin.

Loni výrobky Českomoravského cementu našly uplatnění zejména na modernizované dálnici D1. Cement se používal hlavně do cementobetonového krytu. Mezi další důležité projekty v tuzemsku patřily dodávky na výrobu prefabrikovaného zboží pro modernizaci železniční trati Rokycany - Plzeň a opravy betonových ploch na letišti Václava Havla v Praze.

Českomoravský cement patří do mezinárodní skupiny HeidelbergCement. Její součástí v ČR jsou i společnosti Českomoravský beton a Českomoravský štěrk. K produkci cementu využívá firma vápenec ze dvou lomů v Mokré a pražském Radotíně.

 
 
Reklama