Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Skills Slovakia dala již potřetí příležitost mladým řemeslníkům

Ve dnech 17. a 18. dubna 2015 se v rámci třetího ročníku Skills Slovakia, jenž proběhl ve spolupráci se Štátným inštitútom odborového vzdělávania ŠIOV, konalo postupové kolo Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO.

Na Výstavišti Agrokomplex v Nitře se v rámci výstav DomExpo a Gardenia utkalo 34 řemeslníků z celkem 10 škol z celého Slovenska. Nejlepší řemeslníci ze všech postupových kol SUSO postoupí do celorepublikového finále na veletrhu FOR ARCH 2015, který se bude konat v září v Praze.

Postupového kola se zúčastnilo 7 truhlářských týmů a 7 družstev zedníků. Ze stolařů se nejlépe vedlo Matejovi Chynoradskému a Matejovi Machalovi ze SOŠ obchodu a služieb Trnava. Na druhé příčce se umístili Tomáš M. Peregrim a Branislav Kavecký ze SOŠ sv. Jozefa Robotníka Žilina. Za slovenské zedníky se ve finále utkají zlatí Marek Gruchala a Jakub Kormančík ze SOŠ technické Námestovo a stříbrní Milan Beleš a Dušan Lipták ze SOŠ drevárske a stavebne Krásno nad Kysucou.

ŠIOV a ABF podporují řemeslné obory

Stejně jako organizátor soutěže, společnost ABF, a.s., tak i Štátný inštitút odborového vzdělávania (ŠIOV) sledují stejný cíl, a to podporu a výchovu studentů řemeslných oborů. „Počet zájemců o řemeslo neustále klesá, což cítíme jak na Slovensku, tak v České republice. Rozvíjející se spolupráce představila projekt Skills Slovakia oproti loňsku zase o něco silnější. Cílem je, aby tento projekt byl motivací pro nové a nové řemeslníky. Projekt Skills Slovakia postupně získává u odborných škol a jejich studentů větší prestiž,“ říká Ing. Vlasta Púchovská, zástupkyně ŠIOV. „Řemeslníků bohužel nepřibývá, a tak se je snažíme různými způsoby motivovat ke studiu. Studenti si na soutěži vyzkoušeli například práci s moderními technologiemi, se kterými se většinou setkají až v praxi. I v tomto směru se je tak snažíme připravit na budoucí povolání,“ dodává k tomu David Surmaj ze společnosti ABF, organizátora soutěže.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama