Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Více malometrážních bytů na jednom podlaží díky tenkostěnné konstrukci od Lindabu

Bytový dům Na Bendovce: Systém montovaného objektu LINDAB STAVBY s ocelovým skeletem LindabConstruline z tenkostěnných ocelových pozinkovaných profilů zmenšil tloušťku nosných stěn a mohlo tak vzniknout 5 bytů na každém podlaží.

Bytový dům Na Bendovce: Více malometrážních bytů na jednom podlaží díky tenkostěnné konstrukci od Lindabu

Ve staré části pražských Bohnic vzniká komorní třípodlažní bytový dům Na Bendovce, který poskytne celkem 15 malých bytů v dispozici 1+kk o průměrné ploše 32 m2. Původní studie zděné stavby počítala se čtyřmi byty 1+kk na každém podlaží; dům by tak měl celkem 12 bytů. Díky změně technologie výstavby na systém montovaného objektu LINDAB STAVBY s ocelovým skeletem LindabConstruline z tenkostěnných ocelových pozinkovaných profilů mohla být vzhledem k menším tloušťkám nosných stěn dispozice změněna na pět bytů na každém podlaží. Dům je tak příkladem, jak technologie od Lindabu pomáhá rozšířit užitnou plochu objektů – a to nejen bytových domů, ale i komerčních budov či průmyslových staveb.

Bytový dům Na Bendovce vyrůstá na místě původní zástavby. Dřívější zděný dům byl letos v květnu stržen. Nová výstavba začala úpravou stávajících základů na půdorys 9,4 x 20 m a rozšířením sklepů. Na přelomu září a října 2013 byla zahájena montáž ocelového skeletu domu. Ta je již nyní i s podlahami a částečným opláštěním vnějšího pláště deskami Fermacell dokončena. Na ni navázala montáž otvorových výplní a lešení, aby mohly pokračovat práce na vnějším opláštění a zaklopení střechy. Generální dodavatel stavby, HBW Holding, předpokládá kompletní uzavření objektu na konci roku s následným pokračováním interiérových prací: zaizolování tepelnou izolací, provedení rozvodů a instalací, následně podlah a vnitřních obkladů deskami Fermacell. Stavba bude předána investorovi, jímž je společnost Solid Reality Praha, do konce března 2014 ke kolaudaci.

Bytový dům Na Bendovce: Systém montovaného objektu LINDAB STAVBY s ocelovým skeletem LindabConstruline z tenkostěnných ocelových pozinkovaných profilů
Začátek výstavby - nosná konstrukce z tenkostěnných ocelových profilů LindabConstruline.

Architektura projektu je dílem studia Escadra CZ. To oživilo myšlenku populárních pražských pavlačí a dům koncipovalo tak, aby se do bytů vstupovalo přes venkovní kryté schodiště a právě pavlač. Užitná plocha každého podlaží činí 159 m2, plocha pavlače na jednom podlaží 37 m2. Zatímco dům má sedlovou střechu bez přesahů, nad pavlačí a schodištěm je střecha plochá. Veškerá nosná konstrukce všech podlaží je z tenkostěnných ocelových profilů LindabConstruline. Obsahuje obvodové nosné stěny a mezibytové stěny z profilů Lindab se štěrbinami RY/SKY šířky 120 mm pro minimalizaci tepelných mostů a vnitřní předstěnou, nosné stropy a konstrukci krovu z dalších profilů Lindab tvaru C a U výšky 200 mm. Obvodové stěny obsahují 120 mm izolace mezi profily, 50 mm ve vnitřním instalačním roštu a 100 mm kontaktního zateplení na fasádě. Součinitel prostupu tepla stěnou je 0,16 W/m2K. Obvodové stěny, nosné vnitřní mezibytové stěny i stropy jsou opláštěny sádrovláknitými deskami Fermacell, které zajišťují dostatečnou statickou odolnost konstrukcí, mají vysokou protipožární odolnost a vyhovují náročným požadavkům na akustiku. Na střechu bude použita krytina se stojatou drážkou v zaklapávací variantě – LindabClick v barvě stříbrná metalíza, která je doplněna odvodněním LindabRainline ve stejném barevném odstínu. Krytina bude kromě střechy použita i na opláštění stěn třetího podlaží vyjma stěny pavlače.

Pavel Růna, jednatel a ředitel divize Profil společnosti Lindab s. r. o., k využití technologie LINDAB STAVBY u bytového domu Na Bendovce uvedl: „Díky technickému řešení od Lindabu, kdy se z původní zděné stavby stal montovaný objekt se skeletem z prvotřídní švédské oceli, se mohl počet bytů zvýšit o celou třetinu, aniž by to bylo na úkor jejich užitné plochy. Kromě zvýšení počtu bytů navíc lehká tenkostěnná konstrukce LindabConstruline zajišťuje domu větší stabilitu i odolnost vůči povětrnostním vlivům. Pro technologie od Lindabu je charakteristická i rychlost výstavby: první majitelé bytů se do domu Na Bendovce budou stěhovat po kolaudaci již na jaře příštího roku.”

 
 
Reklama