Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotoaktivní nátěry s ftalocyaniny proti biologickým nárůstům na stěnách

V průmyslové praxi, ale i v domácnosti se často setkáváme se znečištěním vnitřních i vnějších stěn objektů způsobeného působením mikroorganismů jako jsou řasy, plísně či bakterie.

AS-PHTALOSIL PAINT od Asio proti řasám plísním bakteriím
Fotoaktivní nátěrový systém (silikonová barva) proti biologickému znečištění povrchů stěn AS-PHTALOSIL PAINT

Tyto aspekty májí vliv i na kvalitu hygieny prostředí a zdraví člověka. Boj s tímto druhem znečištění bývá často krutý, a ne vždy jsme na straně vítězů. Mechanické odstranění je nehygienické a málo účinné, chemické přípravky bývají často toxické s krátkodobou účinností.

Alternativní řešení této problematiky nabízejí fotoaktivní nátěry s obsahem ftalocyaninů (FTC). Tyto nátěrové systémy využívají fotokatalytických vlastností ftalocyaninů. Molekuly ftalocyaninů po osvitu světlem ve viditelné části spektra, generují aktivní formy kyslíku, které vytvářejí prostředí nepříznivé pro růst biologického nárůstu na stěnách. Právě aktivita při osvitu světlem o vlnové délce viditelného světla, které tvoří 50-80% slunečního záření je předností ftalocyaninů oproti ostatním fotoaktivním materiálům (např. TiO2) které potřebují UV záření, jehož podíl je 1-4%.


 
 
Reklama