Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Češi vyhráli mezinárodní soutěž Dům snů

Neuvěřitelné se stalo skutečností, „Dům snů“ se bude stavět v Česku. Největší mezinárodní soutěž, kterou v minulém roce uspořádala značka Pattex vyhrál Pan Šafařík z Ostrovánek.

Pan Šafařík z Ostrovánek se stal vítězem velké soutěže o dům snů, která probíhala v roce 2012 napříč zeměmi východní a jižní Evropy. Úkolem účastníků bylo postavit s Pattexem svůj dům snů. Ze stovek prací zaujal odbornou komisi právě model domu pana Šafaříka. Jeho netradiční pojetí, precizní zpracování a zajímavé materiály upoutaly na první pohled. Jeho práce byla odměněna nejvyšší výhrou.

Pan Šafařík je geodet, tudíž má ke stavebnictví blízko. Jednou zahlédl společně se svojí přítelkyní spot značky Pattex s výzvou k soutěži a oba si řekli, proč ne, zúčastníme se. Pattex doma používají na drobné opravy a mají s ním ty nejlepší zkušenosti. Ale každé začátky jsou složité. Nejdříve musel uzrát nápad. Kde ovšem vzít inspiraci? Oba milují slunné Španělsko a tak bylo rozhodnuto. Inspirací pro jejich návrh domu snů se staly příjemné teplé barvy španělského venkova a především stavby slavného architekta Gaudího.


Vítězný model Domu snů pana Šafaříka v soutěži Pattex

Konstrukce domu je postavena ze dřeva, oba autoři vytvořili dokonce průhledná okna, aby dům vypadal jako reálný. Unikátní je zejména tvar a povrch střechy, který vznikl rozbitím patnácti hrnečků. Keramické střípky vytváří na střeše pestrobarevnou koláž. Autoři šli až do takových detailů, jako je zahradní nábytek na verandě domu.

Šťastnému výherci moc blahopřejeme a postupně budeme společně sledovat, jak se staví „Dům snů“.
 
 
Reklama