Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podle průzkumu se 81 % Čechů bojí hypotéky na bydlení

Otázka financování je až u 8 z 10 Čechů hlavním důvodem, proč ustupují od investice do vlastního bydlení. Tato a další fakta vyplynula z průzkumu společnosti Ekonomické stavby.

O vlastním domě se zahradou podle svých vyjádření sní téměř čtvrtina Čechů (73 %), pokud ale nemají vlastní pozemek, našetřené peníze nebo jinou finanční zálohu v podobě drobnější nemovitosti, tak se velké hypotéky obávají. „Češi chtějí bydlet ve vlastním, a to nejlépe v domě. Je tedy na čase, aby samotní developeři a stavební firmy začali společně s bankovními domy hledat nové cesty, které to zejména mladých rodinám umožní,“ upozorňuje finanční analytik společnosti Ekonomické stavby Miroslav Lebl a dodává „Ekonomické stavby se rozhodly být lídrem v těchto finančních inovacích, a proto přináší na trh nové nekonvenční programy.“

Společnost tak například v loňském roce přišla na trh s programem Pohodová stavba, který umožňuje výstavbu domu na náklady stavební firmy. Ta, poté co je dům postaven, jej dává rodině k odkupu. Hlavní rozdíl oproti běžnému postupu je v tom, že na dokončený dům má rodina možnost získat mnohem výhodnější hypotéku nežli na dům tzv. na papíře.

Novinkou letošní roku jsou i programy pro mladé páry, které mají problém dosáhnout na běžnou hypotéku pro stavbu rodinného domu. Program Mladá rodina umožňuje stavbu již od hotovosti 170 000 Kč, program Nulová hotovost to pak skrze speciální překlenovací půjčku umožní i těm, kteří tento obnos dosud nenašetřili.

 
 
Reklama