Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

CEMEX dodává beton těm nejvyšším stavbám

Společnost CEMEX oznámila, že je jedním z hlavních dodavatelů betonu pro projekt Gaoyin 117 v čínském Tianjinu, který bude po dokončení jednou z nejvyšších budov Asie.

Dosud společnost dodala 95.000 m3 betonu na podzemní inženýrské sítě projektu.

Projekt Gaoyin 117 dosáhne výšky 598 metrů a pro vybudování svých 117 pater bude použito celkem 500.000 m3 transportního betonu. Dokončení projektu, jehož stavba byla započata v roce 2008, je plánovaná na rok 2013 - 2015 a celková investice činí 3 miliardy USD.

“Tento projekt je důležitým milníkem pro společnost CEMEX v Asii. Jsme velmi hrdí, že se můžeme podílet na stavbě, která se stane významným bodem v této čínské metropoli,“ říká prezident regionu CEMEX Asia.

V České republice CEMEX také překonává výšky a pochlubit se může svým podílem na výstavbě nového zdroje elektrárny ČEZ v Ledvicích. Na tuto stavbu byl dovážen beton v nepřetržitém provozu po dobu 50 dní. Betonáž se týkala skeletu obslužných věží kotelny. Dvě věže o výšce 147 metrů jsou NEJVYŠŠÍM objektem v České republice a jedna z nich je vybavena ochozem a prosklenou vyhlídkou.


Pro výstavbu těchto věží bylo použito technologie tzv. posuvného bednění, kde jednotlivé betonáže probíhají v kuse 24 hodin denně. Vzhledem k použité technologii bednění bylo nutné vytvořit recepturu betonové směsi (pevnost betonu C30/37 XC2) tak, aby byl zajištěn náběh tuhnutí betonu vždy po šesti hodinách, za jakéhokoli počasí.

 
 
Reklama