Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konference bude hledat řešení efektivně snižující energetickou náročnost historických budov

Konference Historické budovy a jejich nízká energetická náročnost je zaměřena na památkové, stavební a technické možnosti úprav historických budov a příklady z praxe. Požádali jsme o komentář zástupce společností, které účast na konferenci přijaly. Vyjádřili se zástupci čtyř společností: Weber, Rako, Xella CZ a Atrea.

17. a 18. června 2014 se koná v Praze konference Historické budovy a jejich nízká energetická náročnost.

Redakce TZB-info požádala o komentář společnosti, které se konference účastní.


  • "Na konferenci jsme v pozici hlavního partnera a vidíme smysl takové akce v setkání účastníků, kteří často stojí tzv. na „ druhé straně barikády ", řekl Miloš Hutník, manažer společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Weber a pokračoval: " Půjde o příležitost, kde si mohou vyměnit názory, ale především komunikovat a následně najít společnou řeč, nebo alespoň možnosti.
    V přednášce kolegy Petra Müllera zazní otázky Chcete mít fasádu s tradičním materiálem?, Chcete zachovat původní vzhled a strukturu fasády?, Chystáte se renovovat břízolitovou omítku? i jediná odpověď – použití minerální omítky břízolitového typu pro ruční a strojní zpracování. Ta slouží jak k úpravě povrchů pro vnější kontaktní zateplovací systém, tak pro povrchy fasád s dekoračně bohatým a členitým vzhledem."

  • "Téma konference Historické budovy a jejich nízká energetická náročnost je pro společnost Xella CZ příležitostí podělit se o zkušenosti se systémem vnitřního zateplení Multipor WI při řešení obnovy historických budov", říká Zuzana Krausová, ze společnosti Xella CZ, s.r.o. Její kolega Ing. Milan Koukal, na konferenci chystá seznámení s jednoduchým a účinným nástrojem v boji proti vlhkosti, plísním a tepelným ztrátám a reference z domácích i zahraničních staveb.
    Minerální izolační desky Multipor WI se používají pro vnitřní zateplení ochlazovaných stěn. U historických staveb výsledné řešení zachovává unikátní architektonický venkovní vzhled budov. Zároveň přináší příjemný tepelný komfort a vytváří podmínky vnitřního prostředí, které nabízejí moderní stavby.
    Materiál Multipor WI pracuje na principu sorpce a desorpce vlhkosti a umožňuje díky kapilární aktivitě zachovávat konstrukce suché. Stavebně technická řešení doprovází odborné posouzení chování konstrukcí v dlouhodobých časových výhledech. Jistota řešení je predikována na mnoho let dopředu, návrh se musí vyrovnat s výskytem organických, především dřevěných, částí konstrukcí.
    Navrhovaná řešení vnitřního zateplení s materiálem Multipor WI odpovídají požadavkům platných evropských a českých norem a dalších legislativních požadavků. Díky čistě přírodní minerální struktuře materiálu Multipor WI jsou životnost a užitné vlastnosti systémového řešení trvalé.

  • "Odborné veřejnosti chceme účastí na konferenci, konkrétně příspěvkem Rekonstrukce historických keramických obkladů RAKO, nabídnout pravidla spolupráce s naší společností na případných dalších realizacích a opravách historických budov. Zejména chceme ukázat postup, rozsah a možné varianty reálné pro vývoj a výrobu replik keramických obkladů RAKO", říká Pavla Nováková, manažerka komunikace společnosti LASSELSBERGER.
    Společnost LASSELSBERGER pomáhala restaurovat keramické obklady a dlažby v řadě významných historických budov např. hotel Imperial, Obecní dům, Špilberk, Bauerova vila, z poslední doby například obklady do vily Tugendhat.

    Jak probíhala spolupráce při rekonstrukci vily Tugendhat?
    V rámci druhé rekonstrukce vily Tugendhat vznikly repliky původních obkládaček a dlaždic RAKO. Cílem architektů, restaurátorů keramiky a výrobce značky RAKO bylo maximální přiblížení se původnímu vzhledu a technickým parametrům obkladových výrobků. Repliky keramických obkladů RAKO jsou nyní ve vile všudypřítomné. Naleznete je v obou koupelnách, kuchyni, spíži, kotelně. Jedinou místností, kde se dochovaly původní obklady, je místnost na kožichy.
    „Z dodaných původních vzorků, sejmutých ze stěn a podlah vily, byl okamžitě zřejmý rozdíl mezi tehdejší výrobní technologií a současnými možnostmi moderních a výkonných strojních celků. Tak, jako se každý rád podívá do historie na různé trendy vývoje keramických designů, tak si každý keramik vzpomene na staré dobré postupy, které se dnešní generace nastupujících keramiků učí pouze ze starých učebnic či přebíráním informací od starších keramiků,“ dodává Ing. František Oujiří CSc., vedoucí vývoje a technologie, který se na vývoji obkladů spolu se svými kolegy podílel a dále proces komentuje. „Stejná historie dýchla z originálních vzorků sejmutých obkládaček, původně vyráběných dvoužárovým způsobem ze surovinových směsí označovaných jako kaolinitický střep, jehož bílá barva byla tak typická a ceněná pro tehdejší československé keramické bělninové obkládačky. Druhým, typickým a ve světě ceněným rysem byla rozměrová přesnost tehdy vyráběných obkládaček, která byla dosahována jejich kalibrací na strojích vyvinutých a vyrobených v Horní Bříze na základě československých patentů. Historie sejmutých vzorků byla zřejmá i z rozsáhlého hárisování glazur, způsobeného vlhkostním nárůstem kaolinitického střepu.“
    Bylo tedy evidentní, že výroba replik musí být kombinací obou postupů aplikovaných na současné technologické možnosti. Od počátku byla vyloučena možnost výroby replik vykazujících hárisování = vlasové trhlinkování glazur, a proto směřoval celý následný vývoj k použití dnešních výrobních směsí a glazur zpracovávaných jednožárovým procesem. Jedním z požadavků architektů a restaurátorů bylo dosažení koncových zaoblených hran, které se v současném designu nevyskytují a byly tak typické pro tehdejší výrobu. Pro jejich výrobu byla vyvinuta speciální forma umožňující lisování dvou protilehlých zaoblených koncových hran, která povolila kombinaci stávajících forem a tehdejšího vzhledu. Pouze tato část výroby replik byla vyráběna dvoužárovým procesem. Kalibrace vyrobených replik pak proběhla úplně symbolicky v Horní Bříze, v závodě, ve kterém byly vyvinuty první kalibrační stroje následně používané, zapomenuté a v posledních letech znovu objevené a používané pro výrobu keramických obkladových materiálů.
    Právě obkládačky vily Tugendhat se staly inspirací novinky série RAKO 1883. Efekt jemného „krakele“ designu (na glazuře je jemná pavučina napodobující popraskanou glazuru) zdobí obkládačky 20 x 40 cm v béžové a červené barvě. V souladu s módními „retro“ trendy a u příležitosti 130. výročí značky RAKO jsme doplnili naši nabídku pro rok 2014 o sérii DECO s historickými motivy dlaždic RAKO a sérii RAKO 1883.


    vlevo série RAKO 1883, vpravo koupelna vily Tugendhat, repliky RAKO
Atrea logo
  • Za společnost ATREA s.r.o. nám odpověděl Ing. Zdeněk Zikán a Ing. Martin Bažant. "Jedním ze segmentů stávajících budov jsou také budovy historické, které nás zajímají z důvodů jejich historického dědictví i dávné architektury. Vzhledem k současným požadavkům na úspory energií v budovách obecně se hledají i způsoby, jak snížit energetickou náročnost těchto budov při zachování historického dědictví těchto staveb. Velmi významným prvkem, ovlivňující nejen budoucí energetickou náročnost těchto staveb, ale zejména díky vyššímu stupni jejich využívání než bylo v minulosti, je také udržení vnitřního mikroklimatu a výměny vzduchu. Významným důvodem je tedy výměna vzduchu, která pomáhá zajistit návštěvníkům nebo uživatelům těchto budov příjemné prostředí, ale zejména pomáhá ochraňovat stavební konstrukce před vlivy kondenzace vlhkosti, růstu plísní a poškozování stavebních konstrukcí.
    Společnost ATREA s.r.o. jako jeden z předních českých výrobců vzduchotechniky s rekuperací tepla ukazuje možné nové přístupy k řešení i těchto nelehkých úkolů v historických budovách."
 
 
Reklama