Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odvětraná fasáda ušetří Švecovým až polovinu nákladů na topení

Rodinný dům v Hradci Králové, který obývá rodina Švecových, využívá již druhým rokem výhod stavebnicové odvětrávané fasády NOVABRIK. Náklady na vytápění domu se výrazně snížily.

Jak říká pan Švec: Správná volba se vyplatí. V srpnu 2009 se mi ozval bývalý kolega, že se mi musí pochlubit, ať se přijedu podívat. Tak jsem poznal Novabrik. Vzpomněl jsem si na TV reportáž, kde ho už ukazovali a na dům kousek od nás, který byl Novabrikem už obložený.

Ženě se kolegova fasáda líbila, mému sousedovi použitý materiál i jeho inzerované vlastnosti taky. Dostal jsem i kontakt na zástupce firmy. Pan Čavojský problematice odvětrávané fasády velmi dobře rozuměl, to bylo patrné na první pohled. Zpracoval nám rozpočet. Jeho navrhovaná výše byla přesně uprostřed mezi těmi dvěma s polystyrénem.

Všichni majitelé domů, které mají odvětrávané fasády, jsou spokojení!

Jsem už vycvičený zkušenostmi. Samozřejmě jsem nejdřív na internetu našel všechno, co šlo. Prošel jsem stovky fotografií realizovaných domů. Všiml jsem si několika domů, které mají odvětrávané fasády a oslovil jejich majitele. Všichni byli spokojení.

Jako technikovi vzděláním i založením mi zabalení starého domu do plastu pořád nesedělo. Ani osobní zkušenosti oslovených majitelů polystyrenových fasád nebyly zrovna nadšené. Suchá odvětraná "střecha na stojato" z Novabriku na svislých stěnách domu naopak plnila všechny požadavky. Poslední zbývalo to nejdůležitější. Vybrat barvu. Moje i sousedova žena ukázaly shodně okamžitě na stejnou. Mohlo se začít.


Dnes si v domě oblečeném do Novabriku užíváme už druhý rok. Hned první dny po nepřehlédnutelné změně jeho vzhledu jsem si připadal jako průvodce. Neustále jsem vysvětloval detaily jak sousedům, tak kolemjdoucím. Často jsem slyšel - kdybychom odvětrávané fasády viděli dřív, jenže my už máme polystyrén, co teď máme dělat, ach jo. Zejména ženám se vzhled domu líbil nejvíc. To jsem ještě sám nevěděl, čím vším je oblek domu z Novabriku zajímavý.

Stačilo dole u paty domu dát prsty mezi původní stěnu a nový vnější plášť. Ten komínový efekt odvětrávané fasády a následný průvan se pozná hned. Vnější stěny starého domu se začaly takhle velmi snadno vysušovat. O odvětrávání nějaké vlhkosti se tak vůbec nestarám. Novabrik se stará za mě. Stejně je tomu i za silných dešťů. Je to prostě svislá střecha kolem domu navíc. Za chvíli je suchá.

Tepelná izolace. Mezi Novabrikem a domem je přímo na staré původní fasádě (nemusí se s ní nic dělat, další výhoda) na sucho připevněná měkká vrstva izolantu, která je taky voduodpudivá (hydrofóbní). Mezi ní a stěnou z Novabriku je vzduchová mezera.

Tohle řešení nám pomohlo už vloni ke snížení záloh za plyn a letos ke značnému přeplatku, který nám plynárny vracely. Přitom ať je venku kolik chce, uvnitř je pořád mezi 20 - 22 °C. Topíme během dne minimálně, něco přes hodinu, dle venkovní teploty. Během topné sezóny stačí na pět minut udělat průvan a vyměnit vzduch. Vlhkost uvnitř nemusím řešit vůbec, je pořád v mezích (min. 35, max. 67 %).

Odvětrávané fasády zajistí vnitřní pohodu, finanční úspory i krásný oblek pro dům

I po dvou letech jsem tak kolegovi stále vděčný za jeho včasné i praktické seznámení s pro mě tehdy ještě neznámým Novabrikem a výhodou jejich odvětrávané fasády. Příjemná vnitřní pohoda, finanční úspory a rodinou i všemi sousedy schválený pohled na náš dům jsou tou hlavní odměnou za následné správné rozhodnutí. Moje velké poděkování patří všem, kteří se v Novabriku o naši spokojenost zasloužili.


STAVOBLOCK system, s.r.o.
logo STAVOBLOCK system, s.r.o.

Stavoblock system, s.r.o. je česká rodinná firma vyrábějící již 23 let unikátní stavební systémy, jejichž tvarové řešení sama vyvíjí a navrhuje. Portfolio společnosti nabízí produktové řady v odvětví fasád, zahradních zdí a dlažeb. Systémy mají společné ...