Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dobře zvolená investice do vaší fasády

Rekonstrukce domu či chalupy je investice na desítky let. V případě zvolení nesprávného materiálu či neodborně provedené práce se může stát, že se bude dříve či později dělat znovu.

Proto i správná fasáda včetně případného zateplení vyžaduje zajištění odborné konzultace. Riziko je také v nedobře provedených detailech, které mají vliv na praskání a potrhání fasády, v levných a necertifikovaných materiálech a podobně. Otázkou je i kvalita estetického provedení, nerovnosti a další aspekty.

Také můžeme očekávat problémy se zateplením a to hlavně u starých domů s minimálními izolacemi proti vzlínající vodě. Pravděpodobně se stane, že uzavřením vnějšího pláště domu polystyrenem bude voda vzlínat do interiéru, vnitřní omítka zvlhne, začnou se tvořit plísně a se stoupající vlhkostí začne unikat teplo! Neboť platí, že jen suchý materiál má dobré akumulační schopnosti. Máme však pro vás řešení: odborníci doporučují jednoznačně zvolit odvětranou fasádu.

Její funkce je jednoduchá, ale důležitá: Působením komínového efektu se zdivo odvětrává a tím stavbu průběžně vysušuje - domy dýchají! Proto je nejvhodnější odvětraná fasáda poskládaná suchou cestou. Pokud je dům suchý, šetříme náklady na vytápění. Velice zajímavým tipem pro stavebníky je odvětraná fasáda Novabrik Regular nebo difuzně otevřená fasáda Novabrik Therm.

Fasádní cihly Novabrik svým vzhledem připomínají přírodní kámen a jsou značně odolné proti povětrnostním vlivům (déšť, námraza, krupobití či vítr), proti hluku či požáru a za pomoci vymezovací konstrukce se skládají "na sucho" jako stavebnice. Fasáda Novabrik má dlouhou životnost (nejméně 50 let) a dává možnost i dodatečných stavebních úprav. Montáž Novabriku je natolik jednoduchá, že ji zvládnete i vlastními silami. Je konec s opravami!

 

Základní postup montáže Vám přineseme v dalším díle seriálu.


STAVOBLOCK system, s.r.o.
logo STAVOBLOCK system, s.r.o.

Stavoblock system, s.r.o. je česká rodinná firma vyrábějící již 23 let unikátní stavební systémy, jejichž tvarové řešení sama vyvíjí a navrhuje. Portfolio společnosti nabízí produktové řady v odvětví fasád, zahradních zdí a dlažeb. Systémy mají společné ...