Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tvrdé dřevo ze Severní Ameriky a jeho možnosti využití ve východní Evropě

Článek seznamuje s projektem, jehož cílem je identifikace příležitostí a rozvoj vazeb k potenciálnímu vývozu amerického tvrdého listnatého dřeva do vybraných zemí východní Evropy. Projekt zahrnuje identifikaci charakteristik tvrdého řeziva ve vybraných zemích. Kromě technických informací obsahuje dotazníkové šetření se zástupci průmyslu a průmyslových svazů poslouží k posouzení zájmu o tvrdé listnaté dřevo z USA a identifikaci vhodných vývozních praktik.

Fall colours in the Eastern Townships in Quebec, Canada © mbruxelle - Fotolia.com
Fall colours in the Eastern Townships in Quebec, Canada © mbruxelle - Fotolia.com

Vlastnosti a použití vybraných severoamerických listnatých dřevin pro dřevařský průmysl

Listnaté dřeviny mají důležitou roli při výrobě mnoha produktů ze dřeva na globální úrovni. Průmysl severoamerického tvrdého listnatého dřeva zažil v posledních dvou dekádách významný nárůst vývozu do klíčových trhů jihovýchodní Asii a západní Evropě. Přímý export tvrdého listnatého řeziva do východní Evropy je však v současnosti omezený. V podmínkách rostoucí ekonomiky je výroba nábytku a mnoha různých výrobků ze dřeva na vzestupu. Příznivé mzdové náklady, progresivní design a hlavně dostupné materiální zdroje jsou klíčové faktory, které udržují růst těchto odvětví. Dřevozpracující průmysl je významným spotřebitelem tvrdého listnatého dřeva. Navzdory tomu, že východoevropské země mají své vlastní zdroje tvrdého listnatého dřeva, rychlý růst průmyslu, posilující tendence udržitelnosti a zvýšená poptávka vysoce kvalitního a rozmanitého materiálu může směřovat k poptávce dalších materiálových zdrojů a kapacit z jiných geografických oblastí.

Tvrdé listnaté dřevo ze severoamerických lesů – Centrální severoamerické lesy jsou domovem nejrozsáhlejších listnatých lesů na světě. Tyto lesy jsou také zdrojem tvrdého listnatého dřeva vysoké světové kvality, jež je pěstováno trvale udržitelným způsobem. Tento bohatý zdroj materiálu podporuje rozsáhlý dřevozpracující průmysl, který poskytuje řezivo, dýhy, kuchyňské linky, kancelářský nábytek a další výrobky na trhy po celém světě. Tvrdé listnaté řezivo z USA se běžně vyváží na trhy jihovýchodní Asie a západní Evropy. Marketingové vazby mezi USA a východní Evropou mají prostor na rozvoj. Pochopení amerického trhu s listnatým řezivem by mohlo napomoci k rozvoji nových obchodních vazeb.

Standardní klasifikace materiálu – Americké tvrdé listnaté řezivo je obchodováno v rámci standardní sady norem pro pravidla klasifikace, které byly přijaty v celém dřevozpracujícím průmyslu s tvrdým listnatým dřevem. Tyto standardy byly založeny před více než 100 lety národní asociací pro tvrdé listnaté řezivo (National Hardwood Lumber Association, NHLA) a poskytují nejen uniformní pravidla na klasifikaci řeziva, ale i konzistentní rozvoj průmyslu. Například standartní klasifikační třídy na listnaté řezivo jsou: First and Seconds (FAS), FAS One Face (F1F) a Select (SEL) s 83,3% minimální předepsanou plochou bez vad; No. 1 Common (1C) s 66,6 % plochy bez vad a No. 2ª Common (2C) s 50% plochou bez vad. Detailní popis těchto standardů je dostupný přes NHLA (4). Prostřednictvím uvedených standardů se Americe úspěšně daří zabezpečit konzistentní dodávky a zaručenou kvalitu dodávaného materiálu. Regenerační postupy a lesnické metody taktéž zabezpečují udržitelnost této hodnotné suroviny.

Udržitelnost – Jen málokterá země se může pochlubit úspěchem, jež má Severní Amerika v udržitelnosti svých lesů s tvrdým listnatým dřevem. Vzhledem k intenzivnímu užívání osvědčených postupů řízení (Best Management Practices, BMP), nejen že americké lesy s tvrdým listnatým dřevem podporují zdravé řezivo, ale také obrovské populace volně žijících živočichů, čistých řek, potoků a řadu rekreačních aktivit. Čistý objem tvrdých dřevin rostoucích v USA vzrostl za posledních 50 let v průměru dvojnásobně.

Proč podporovat výrobu z masivního dřeva? – Dřevo pocházející z udržitelných zdrojů je nejvíce šetrným materiálem k životnímu prostředí, protože je obnovitelné, recyklovatelné, biologicky rozložitelné, a vysoce univerzálně využitelné. Produkty vyrobené z tohoto materiálu navíc ukládají uhlík. Z těchto důvodu je dřevo široce uznávané jako udržitelný materiál 21. století. Globální poptávka po masivním dřevě a dřevařských výrobcích by se měla zvýšit v důsledku nárůstu populace, zvýšení životní úrovně a rostoucí poptávky po obnovitelných materiálech. Zajímavé inovativní produkty jsou vyrobeny z amerického tvrdého listnatého dřeva se záměrem tvorby udržitelných produktů, jako například interiérové i exteriérové architektonické aplikace, nábytek a jiné produkty s vysokou přidanou hodnotou.

Rozmanitost druhů tvrdého listnatého dřeva – Tvrdé listnaté dřevo nabízí uživatelům po celém světě skvělé vlastnosti. Široká škála barev, textury a charakteru; od teplých tmavších odstínů ořechu, červené olše, jilmu, třešně a červeného dubu k světlejším odstínům bílého dubu, javoru a jasanu poskytuje více než 20 komerčních druhů dřev. Nejběžnější komerčně dostupné druhy dřev jsou: červený & bílý dub, ořech, třešeň, ořechovec, tvrdý & měkký javor, jasan, bříza, buk. Méně známé druhy jsou: červený & šedý jilm, kašťa, ořešák bílý, kávovník a platan.

Zajímavé severoamerické listnaté dřeviny

Střemcha pozdní (třešeň) – Prunus serotina (American Black Cherry)

Obr. 1: Střemcha pozdní (třešeň)
Obr. 1: Střemcha pozdní (třešeň)

Barva – jádrové dřevo je červenohnědé, běl bílá popř. zbarvená dožluta.

Charakteristiky – občas se vyskytují tenké tmavé pruhy gumy – pryskyřice nebo malé shluky velmi drobných suků či oček, které přidávají tomuto dřevu charakter.

Textura – úzké jemné letokruhy, tvrdé a stabilní dřevo střední hmotnosti. Povrchová úprava: hedvábný lesk (druhý nejlesklejší po dřevě ořechu).

Dřevo – krásné znaky dřeva střemchy (u nás nazývané třešně) již po staletí fascinují truhláře. Má vynikající dřevoobráběcí vlastnosti. Občas se vyskytují shluky drobných oček, nebo velmi malé, tmavé pruhy gumy – pryskyřice, jež odlišují střemchu od jakéhokoli jiného tvrdého dřeva. Tyto přírodní charakteristiky, jimiž se střemcha vyznačuje, mají za následek výjimečné výrobky, které bývají vskutku unikátní.

Použití – vysoce kvalitní dýhy, nábytek, tvarové vlysy, lišty, architektonické detaily a dřevěné obložení.

Jasan americký – Fraximus americana (White Ash)

Obr. 2: Jasan americký
Obr. 2: Jasan americký

Barva – jádrové dřevo je krémově bílé až světle hnědé, běl je široká světleji zabarvená (bílá).

Charakteristiky – tvrdé, pevné, snadno ohýbatelné a nárazům odolné dřevo. Občas vykazuje světle hnědé pruhy.

Textura – pojem „houževnatý“, „měkký“ a „středně odolný“ jsou užívány k označení původu. Obecně lze říci, že houževnatý jasan je zabarven do hněda a pochází ze severu USA (Apalačské oblasti). Měkký a středně odolný jasan má bílou nebo krémovou barvu a pochází z jihu USA.

Dřevo – zvýrazněná stavba dřeva jasanu umožňuje dokončování povrchu na vysoký lesk. Pojem „bílý jasan“ zahrnující řadu druhů (Fraxinus americana, Fraxinus pennsylvanica, Fraxinus quadrangulata) nemusí vždy nutně znamenat barevnost dřeva. Je-li žádána specifická barva, kupující musí upřesnit dodavateli své preference, nejlépe zadáním procentuálního podílu suroviny s požadovanou barvou. Dle norem se jednotlivé typy jasanu dle barvy nerozlišují. Černý jasan (Fraxinus nigra) je obvykle prodáván samostatně.

Použití – vhodný pro vysoce kvalitní nábytek, profilové lišty, sportovní vybavení (baseballové pálky), rukojeti pro nářadí a v aplikacích, kde je vyžadován pevný/houževnatý materiál.

Javor cukrový – Acer saccharum (Sugar Maple, Hard Maple)

Obr. 3: Javor cukrový
Obr. 3: Javor cukrový

Barva – bělové dřevo je krémově bílé až šedobílé, někdy zabarvený mírně do červenohněda; jádro bývá hnědé nebo velmi světle šedohnědé, někdy pruhované s tmavší minerální barvou.

Charakteristiky – tvrdé, těžké a pevné, velmi odolné proti dynamickému namáhání a oděru; občas lehce zbarveno zeleno-šedým minerálními prvky.

Textura – úzké letokruhy, jednotná struktura, dobře leštitelné dřevo.

Dřevo – vynikající vlastnosti při zpracování činí tvrdý javor vhodným pro širokou škálu použití. Tvrdý javor je typicky rovnovlákný, ovšem některé stromy vytváří očkovanou, vlnkovanou nebo proužkovou texturu. Tyto jsou velmi vyhledávány pro speciální aplikace. Měkký javor (A. rubrum a A.  saccharinum) není tak tvrdý jako tvrdý javor a vykazuje četné minerální pruhování.

Použití – velmi populární je v podlahářství, jako jsou podlahy atletických hal a bowlingové dráhy. Je široce používán v nábytku, pro sportovní potřeby, na soustružení, kuchyňské linky, architektonické detaily a hudební nástroje.

Ořešák černý – Juglans nigra (American Black Walnut)

Obr. 4: Ořešák černý
Obr. 4: Ořešák černý

Barva – Bělové dřevo je bledě žluté. Po napaření získává teple béžový odstín. Jádrové dřevo může mít barvu od světle hnědé až po temně purpurově hnědou.

Charakteristiky – velmi figurální textura s malými, pevnými kořenicemi, vlnitý, hedvábný povrch.

Textura – „Rolls Royce“ mezi dřevy určenými pro kvalitní a designový skříňový nábytek (komody, sekretáře, barové skříňky aj.). Pro dokončování povrchu, broušení, soustružení a řezbářství je nepřekonatelným materiálem. Vynikající výsledky lze dosáhnout vyváženou kombinací běli s jádrovým dřevem.

Dřevo – Světlé dřevo běli může být vhodnou povrchovou úpravou nerozeznatelné od jádrového dřeva. Ořechového dřevo nižší kvality mívá tendenci být bohatě zdobeno četnými suky, těsnými kořenicemi a vlnkováním, jež toto dřevo činí krásným a odlišují ořech od všech ostatních tvrdých dřev.

Použití – čelní-vrchní dýhy, skříně, nábytek, podlahy a architektonické detaily.

Dub červený a bílý – Quercus rubra, Quercus alba (Northern Red Oak, White oak)

Obr. 5: Dub červený
Obr. 5: Dub červený
Obr. 6: Bílý dub
Obr. 6: Bílý dub

Barva – běl je bledá – bílá; jádrové dřevo může být od světle růžové po tmavě červenohnědou.

Charakteristiky – duby jsou kruhovitě pórovité (mají výrazné póry) a tvoří někdy až dramatické struktury v řezivu. Občas se ve dřevě mohou vyskytnout velmi malá, růžová očka.

Textura – velmi tvrdé a pevné dřevo. Snadno lze soustružit, dobře se brousí, vhodný i pro ohýbání. Velmi výrazná až hrubá kresba, vysoká odolnost proti rázovému namáhání.

Dřevo – dubové dřevo zůstává nejoblíbenějším z tvrdého listnatého dřeva jak pro dřevaře tak pro spotřebitele. Výrazná kresba upoutá pozornost a odlišuje dřevo od všech ostatních. Do skupiny „dubů červených“ patří i několik komerčně významných druhů jako: severní červený, jižní červený, černý, Shumard, pagoda, karmínový, bahenní, a Nuttall. Bílý dub (obr. 6) je charakteristický jemnozrnnou kresbou a šedo-hnědou barvou. Do skupiny „bílých dubů“ patří, mimo samotného bílého, několik důležitých druhů: dvoubarevný, košíčkatý, Michauxův, Muehlenbergův, velkoplodý, lyrovitý a hvězdovitý.

Použití – od podlahářství až po architektonické detaily, nábytkářství, dubové dřevo je využitelné v jakékoliv aplikaci.

Závěrem

Je možné konstatovat, že severoamerické tvrdé listnaté řezivo se běžně vyváží na trhy jihovýchodní Asie a západní Evropy, ale přímé marketingové vazby mezi USA a východní Evropou nebyly doposud více rozvinuty. Je snaha prozkoumat možnosti spolupráce dřevozpracujícího průmyslu či jiných specifických typů průmyslu, jež ve vybraných zemích východní Evropy mohou v budoucnu zpracovávat americké tvrdé listnaté dřevo, vyznačující se odlišnými fyzikálními, mechanickými, ale i estetickými vlastnostmi od evropských tvrdých listnatých dřev, a doplnit chybějící zdroj populárních dřevin.

Literatura

  1. American Hardwood Export Council, 2015. An Illustrated Guide to Harwood Lumber Grade and The Designers Guide to Temperate Hardwoods. Regent Arcade House, London.
  2. Cassens, D., Haviarova, E., Weeks, S., 2007. Wood from Midwestern Trees, Extension Publication, Purdue University, Lafayette, FNR-270. 32 pp.
  3. Tora, S., Haviarova, E., 2008. Sources of the Indiana hardwood industry's competitiveness. In: Jacobs, Douglass F.; Michler, Charles H., eds. Proceedings, 16th Central Hardwood Forest Conference; April 8–9, 2008; West Lafayette, IN.
  4. National Hardwood Lumber Association, NHLA Grading Rules: http://nhla.com/industry-services/rules.
English Synopsis
Hardwood from North America and its use in Eastern Europe

In the last two decades, the US hardwood industry has experienced an important increase in their exports to key markets in Southeast Asia, and Western Europe. However, the export to Easter Europe is currently limited. In these emerging economies, production of furniture and many different kinds of wood products are on the rise. Favorable labor costs, progressive design, and available material resources are key factors that sustain the growth of these industries. The forest products industry is also significant consumer of hardwood lumber. Despite the fact that Easter European countries have its own hardwood material resources, the rapid industry growth, increased sustainability practices, and increased demand of high quality material may require the need for additional material sourcing.

 
 
Reklama