Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kvalitativní analýza českého stavebnictví 2011

Výběr z informací z dokumentu CEEC Research s.r.o.: Výzkum potenciálu stavebnictví v zemích střední a východní Evropy

Velké stavební společnosti očekávají pokles tržeb o 3,9 %. Malé firmy očekávají pokles tržeb mírnější, a to o 1,6 %. Situace v pozemním a inženýrským stavitelstvím ukazuje na pokračujici velké rozdíly mezi těmito dvěma segmenty. Trigema, která není závislá na veřejných zakázkách, očekává nárůst stavebních zakázek o 5-10 %.

Predikce pro výkon sektoru v roce 2011 se alespoň nezhoršují. Naopak výhled na rok 2012 se zhoršil - společnosti poprvé predikuji pokračování poklesu českého stavebnictví i v roce příštím, zotaveni sektoru bude pozvolnější než se čekalo. Nejhůře vnímají stav a výhled zástupci velkých stavebních společností a segment inženýrského stavebnictví.

Za aktuálně nejefektivnější způsob získáváni zakázek považují velké firmy výběrová řízení. Naopak ředitelé středních/malých stavebních společností preferují osobní kontakty. 9 z 10 společnosti potvrzuje, že je možné získat privátní stavební zakázku bez úplatku, u veřejných zakázek je to pouze 6 z 10.

Roste podíl společností, které akceptují i zakázku s nulovou nebo zápornou marží a stejný tak podíl společností ochotných porušit své interní předpisy (risk management) kvůli získání zakázky - tvrdý boj o zakázky/konkurence dále graduje.

Aktuálně ředitelé společností očekávají pokles výkonu českého stavebnictví o 5,6 % (lednové predikce pro rok 2011 ukazovaly na celoroční pokles o 5,5 %, říjnové predikce pro rok 2011 ukazovaly na pokles o 6,1 %). Pokles sektoru očekávají 2 ze 3 ředitelů stavebních společnosti (64 %), což je přibližně srovnatelný výsledek se závěry výzkumu realizovaného před 3 měsíci, kdy kontrakci pro rok 2011 predikovalo 68 % společností (71 % před 6 měsíci).

Segment středních/malých stavebních firem nezaznamenal výraznější změny ve svých predikcích. Mírně se snížil podíl společností očekávajících pokles českého stavebnictví. Pokles aktuálně předpovídá 54 % respondentů (58 % v lednu, resp. 68 % v říjnu). Vážený průměr očekávání těchto firem ukazuje na stejné predikce poklesu jako v lednu tj. 4,0 % (srov. 5,8 % v říjnu).

Pokud se na tuto oblast podíváme z hlediska společností zabývajících se pozemním nebo inženýrským stavitelstvím, ředitelé společností z pozemního stavitelství dále velice pozvolně zlepšují svůj výhled pro rok 2011. Aktuálně očekává pokles 61 % ředitelů (65 % v lednu, 72 % v říjnu). Průměr jejich předpovědí vývoje českého stavebnictví v roce 2011 ukazuje na pokles sektoru o 4,7 % (4,8 procenta v lednu, 6,3 % v říjnu).

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu:

  • Podle očekávání Ministerstva průmyslu a obchodu se české stavebnictví v roce 2011 bude muset s největší pravděpodobností připravit na další pokles. Nejméně optimistický vývoj předpokládáme zejména u velkých stavebních firem, u nichž by ke stabilizaci výsledků mohlo začít docházet až v roce 2012.
  • Na druhé straně, u malých a středních firem jsme mírně optimističtější a odhadujeme, že by mohly zaznamenat mírný růst už letos.
  • Stimulovat české stavebnictví k novému růstu by měly investice a podpory pro energetické úspory. Díky hospodářskému oživení se také pomalu zvedá soukromá poptávka po službách stavebních firem, což pomůže přenést růst ekonomiky i do stavebnictví.
  • Lépe firmy podnikající v pozemním stavitelství; naopak nejčernější vyhlídky na rok 2011 mají společnosti, které se věnují inženýrskému stavitelství.
  • S komplikovaným obdobím se musejí vypořádávat stavební firmy v naprosté většině států Evropské unie. Podle předběžných údajů poklesla stavební produkce v EU jako celku v roce 2010 o 4,14 %, v eurozóně pak o 7,37 %.

Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR:

Uplynulý rok skončil podle očekávání meziročním propadem 7,8 %, který téměř přesně odpovídal předpokladu. Možná, že se bude zdát, že to není špatný výsledek. Ale pozor! Porovnáme-li tento propad nikoli meziročně, ale k roku 2008, prvnímu roku krize, pak jsme již u hodnoty téměř 13 %, a zvážíme-li ještě neopakovatelný boom výstavby fotovoltaických elektráren (za rok 2010 se realizovalo za 50 mld. Kč!), pak je to již více než 17 %. Statistika letošního roku zaznamenává v jednotlivých měsících meziroční nárůst o 4 - 8 %. Ti, kteří neumějí číst statistiku, patří k nim bohužel i média, píší o "odrazu" ode dna. Jak se mýlí! Na konci prvého čtvrtletí, které meziročně vzrostlo o 5,9 %, byl ale propad k roku 2008 téměř celých 20 % !

Pavel Pilát, Generální ředitel, Metrostav a. s:

V letošním roce pokračuje dokončování infrastrukturních projektů, zahájených v minulých letech. Privátní poptávka přichází jen s drobnými projekty, soutěže o veřejné zakázky se téměř nevypisují. Tudíž se vyčerpávají zásobníky práce. Bohužel žádný zásadní trend ve směřování českého stavebnictví není pro budoucí léta zřetelný, naopak ukončení investic do fotovoltaiky se promítne do dalšího poklesu výkonů stavebních firem. Bez oživení dopravního stavitelství a obdobných projektů v infrastruktuře nelze zlepšení v oboru očekávat, protože na obzoru je plánované ukončení evropských dotací na nové projekty v roce 2013.

Martin Kouřil, Místopředseda představenstva společnosti, CGM Czech, a.s.:

Osobně pro letošek očekávám situaci z loňského roku. Naděje pro rok 2012 je motivována informacemi z ministerstev, že chtějí uspíšit čerpání evropských dotací. Tam je klíč k opětovnému nastartování stavebních firem.

Robert Mikeš, Marketingový ředitel, Saint-Gobain Weber Terranova,a.s.:

Krize ve vývoji stavebních zakázek se prohlubuje. Zdá se bohužel, že nebude krátkodobá. Očekávám ještě větší úbytek veřejných zakázek a stavební trh dozná v následujících 3 letech výraznějších změn. Projekty privátních investorů a developerů nebudou ve větší míře zahajovány. Oproti tomu pole rekonstrukcí a revitalizací začne kvést. Přesto v nebližších letech neočekávám, že by se úroveň stavebnictví mohla vrátit na úroveň jako byla před 2-3 lety.

Společnosti stále očekávají pokračování poklesu svých tržeb, oproti jejich lednovým predikcím zde došlo k mírnému zhoršení.

Opět nejhůře vnímají situaci zástupci největších firem. Velké stavební společnosti očekávají pokles svých tržeb o 3,9 %. Malé firmy očekávají pokles tržeb mírnější a to o 1,6 %. Situace z pohledu respondentů zabývajících se pozemním nebo inženýrským stavitelstvím ukazuje na pokračujici velké rozdíly mezi těmito dvěma segmenty. Méně zakázek potvrzuje pouze 37 % respondentů z pozemního stavitelství (32 % v lednu), ve srovnání s velkým stavebnictvím, kde to potvrzuje 56 % respondentů.

Marcel Soural, Předseda představenstva, Trigema a.s.:

Očekáváme nárůst stavebních zakázek o 5-10 %. Podstatnou část našeho obratu jsme si schopni připravit vlastní investiční a developerskou činností. Nejsme závislí na veřejných zakázkách.

Střediska rekonstrukcí a stavby bytových domů jedou na 100 % vytíženosti. Středisko sanace a zateplování panelových domů kvůli stále se měnícím podmínkám čerpání dotací je v současné době vytíženo na cca 40 % kapacity.

Zdá se, že je zakázek více než loni. Jsou však objemově menší. A všichni investoři tlačí extrémně na cenu, takže to vede k cenové válce mezi jednotlivými dodavateli. Tento trend je dlouhodobě neudržitelný. Firmy z něčeho musí žít. V současné době se vše odehrává v oblasti cash flow. Hospodářský výsledek je až na druhém místě.

Úplně zmizela segmentace trhu z pohledu velikosti stavebních firem. Dříve se velké stavební firmy zajímaly především o infrastrukturní veřejné zakázky v řádu stovek milionů korun. Dnes se tyto firmy účastní výběrových řízení na zakázky v řádu jednotek nebo desítek milionů korun, bez ohledu na to, že mají organizační strukturu nastavenou na jiný typ zakázek. To následně spouští cenovou válku.

Zdroj:

Pro zpracování byl jako zdroj použit materiál Kvalitativní analýza českého stavebnictví 2011 The Central and Eastern European Construction (CEEC) Research a KPMG Česká republika, s.r.o. Studie je zpracována na základě údajů získaných ze 100 uskutečněných telefonních interview s klíčovými představiteli vybraných stavebních společnosti. Zmíněné rozhovory se všemi společnostmi proběhly v průběhu dubna 2011.

www.studieStavebnictvi.cz

 
 
Reklama