Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Postřehy z veletrhů IBF a SHK 2008

V soutěži o zlatou medaili IBF bylo uděleno pět ocenění a Zlatou medaili SHK získali tři vystavovatelé. Soutěž je určena pro veletržní exponáty, které svými parametry určují trend ve stavebnictví a v technickém zařízení budov. Kritéria pro hodnocení jsou novost, originalita konstrukčního řešení, ekologické aspekty apod. Vyhlašovatelem a organizátorem jsou Veletrhy Brno, a. s.

Všechny nominované, a hlavně oceněné výrobky mohou pomoci stavbařům, architektům i investorům vytvářet nová díla krásnější a současně levnější než dříve. Moderní výrobky musí být účelně využívány jak při výstavbě, tak i oři investic. Právě také investice získaly ceny v soutěži Top Invest 2007.

Slavnostní setkání stavbařů se uskutečnilo v Rotundě pavilonu "A" a neslo se v duchu 80. výročí otevření brněnského výstaviště. Přítomné vítaly hostesky v kostýmech z třicátých let minulého století, zněly dobové melodie v podání Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. Na počest byl rozkrojen obrovský dort ve tvaru Rotundy v pavilonu A.

Seznam exponátů oceněných Zlatou medailí IBF 2008

  Exponát Výrobce Vystavovatel Pav./st.
1. Elektricky ovládané střešní okno Integra, GGL Integra, GGU Integra VELUX VELUX Česká republika, s.r.o., Sokolova 1d, 619 00 Brno V/059
2. FIBRE C - Sklocementové exteriérové a interiérové desky RIEDER FASERBETON-ELEMENTE GmbH,Německo RIEDER BETON, spol. s r.o., U Hlavního nádraží 3, 586 01 Jihlava B/038
3. Geomříže TENSAR TRIAX TENSAR INTERNATIONAL Ltd., Velká Británie GEOMAT s.r.o., Tuřanka 115, 627 00 Brno A1/049
4. Kolový nakladač LIEBHERR L 586 2plus2 LIEBHERR - WERK BISCHOFSHOFEN GmbH, Německo LIEBHERR STAVEBNÍ STROJE CZ s.r.o., Vintrova 17, 664 41 Popůvky u Brna VP R/001
5. AV 130 X Amman Czech Republic a.s., Náchodská 145, Nové Město n. Metují Amman Czech Republic a.s., Náchodská 145, Nové Město n. Metují VP R/004

Seznam exponátů oceněných Zlatou medailí SHK 2008

  Exponát Výrobce Vystavovatel Pav./st.
1. KORATHERM KORADO, a.s., Bří Hubálků 869, 560 02 Česká Třebová KORADO, a.s., Bří Hubálků 869, 560 02 Česká Třebová F/044
2. VITODENS 222-W VIESSMAN WERKE GmbH, Allendorf, Německo VIESSMAN spol. s r.o., Chrášťany 189, 252 19 Rudná u Prahy, www.viessman.cz F/045
3. Komplet Swim Spa XL & Combi Spa včetně nové konstrukce termokrytu se zvedákem USSPA, s.r.o., 561 02 Dolní Dobrouč 384 USSPA, s.r.o., 561 02 Dolní Dobrouč 384 Z/016

Fotografie vítězných exponátů


Vnější část okna střešního okna Velux INTEGRA GGL/GGU, které lze montovat do střech se sklonem od 15° do 90°. Je otevíráno vestavěným elektrickým motorem, je vybaveno dešťovým senzorem pro automatické uzavření, ventilační klapkou s filtrem a umožňuje snadnou instalaci zastiňovacích doplňků.
Okna INTEGRA GGL/GGU jsou ovládána dálkovým ovladačem se stavovým displejem, lze individuálně programovat jednotlivé prvky a skupiny.


Desky Fibre C od firmy RIEDER BETON jsou betonové desky zesílené skleněnými vlákny, které nabízejí úplně nové možnosti designu vnějších i vnitřních konstrukcí v souvislosti s tvárností a povrchy. Tloušťka desek je standardně je 13 mm a délka max. 5,2 m (standardní rozměr je 1,25 x 3,6 m). Desky jsou také ideálně vhodné jako obložení citlivých veřejných úseků bezpečné před vandaly, jako je metro a letiště. Zabudovaná hydrofobizace poskytuje vynikající ochranu proti vnějším vlivům. Nadto poskytují desky možnost nanesení speciální vrstvy proti působení sprejerů.


Geomříž TENSAR TRIAX v kombinaci s vhodným kamenivem vytváří mechanicky stabilizovanou vrstvu s mimořádnými vlastnostmi. Struktura geomříže využívá trojúhelníku, který je jedním z nejstabilnějších přírodních tvarů a vykazuje dobrou všesměrnou radiální 360° tuhost.

Nová řada designových otopných těles KORATHERM od společnosti KORADO, a.s. sestává z pěti základních modelů (na obrázku KORATHERM HORIZONTAL). Představují komfortní alternativu ke klasickým deskovým i speciálním designovým tělesům.

Kondenzační kombinovaný závěsný kotel Viessman Vitodens 222-W splňuje kromě úsporného vytápění i vysoké nároky na komfort teplé vody s malými nároky na prostor. Integrovaný 46 litrový zásobník teplé vody je nahříván přes deskový výměník a poskytuje stejný komfort jako běžný oddělený 150 litrový zásobník s vnitřním ohřevem.

Komplet Swim Spa XL & Combi Spa od firmy USSPA s.r.o. včetně nové konstrukce termokrytu se zvedákem spojuje termální bazén s masážní spa. Termokryt s originální patentovanou koncepcí zvedání chrání vodu před nečistotami, tepelné ztrátě, pronikání UV záření a zadržuje vlhkost.


Další zajímavosti z veletrhu

Novinkou letošního veletrhu jsou okna z profilů z kompozitních materiálů. Na obrázku je okno SULKO PROFI Line z profilů od firmy REHAU. Tato okna již nepotřebují ocelové výztuhy, mohou být vyráběna ve větších rozměrech i v tmavších odstínech. Šestikomorový profilový systém dosahuje součinitele prostupu tepla U = 0,8 W/m2K, takže je vhodný i pro nízkoenergetické domy. Se středovým těsněním lze s vhodným sklem dosáhnout i méně než U = 0,75 W/m2K, takže je pak lze použít i pro pasivní domy





Novinkou na veletrhu byl nový typ PUR pěny od firmy PUR IZOLACE s.r.o., která díky své velmi krátké doby vytvrzení může být nastříkána na libovolně orientované konstrukce, například zespodu mezi střešní krokve. Na obrázku je způsob stříkání pěny a příklad domu ze švýcarského systému z PUR izolací.




Výrobce střešních systémů TONDACH na veletrhu nabízel akční slevu na solární systém 5 kolektorů TS 300 se zárukou 12 let a předpokládanou životností 35 let. Sestava podle údajů výrobce poskytuje 6600 kWh/rok energie, nejvíce v červenci (1018 kWh/měsíc) a nejméně v prosinci (22 kWh/měsíc).





RHEINZINK ČR s.r.o. dodává sběrač dešťové vody ze svislého okapového svodu. Byl vyvinut pro snadné a efektivní zachycení dešťové vody. Zachytí se nejméně 60% sváděných dešťových vod.




Firma TECH TRADING s.r.o. dodávající komínovou techniku nabízí i počítačový program kesa-aladin pro výpočty komínů. Je schopen vypočítat komíny pro jeden spotřebič nebo až 20 zaústění do jednoho komína s maximálně 9 spotřebiči na jednom kouřovodu. Jazyková mutace je čeština, angličtina a němčina.





Lias Vintířov, výrobce lehkého stavebního materiálu nabízí v akci "Dům jedním tahem" dodávku HRUBÉ STAVBY (obvodové, vnitřní nosné a dělící stěny, stropní konstrukce, prostorové schodiště z Liaporbetonu, přípravy drážek a prostupů pro instalace, vytrubkování a krabičky pro elektroinstalaci, doprava a montáž), UZAVŘENÉ HRUBÉ STAVBY (hrubá stavba, střecha, výplně otvorů) nebo STAVBU NA KLÍČ (kompletní dodávka k nastěhování).





Novinkou firmy Solára s.r.o. jsou střešní okna s možností výstupu na terasu nebo jinou plochou střechu. Na zakázku lze dodat výklopné i posuvné verze s různým druhem zasklení i pro nízkoenergetickou výstavbu. Také dodávají i okna oválných tvarů.





Revizní dvířka Promat® od Promat s.r.o. mohou být vyráběna v povrchové úpravě komaxitovaný ocelový plech, nerezový plech nebo s úpravou pro keramický obklad. Revizní dvířka jsou připravená k zamontování, jsou dodávána s příslušným čtyřhranným klíčem.

Revizní dvířka Promat®, typ M jsou určena pro osazení do masivních stěn všude tam, kde je požadavek na požární odolnost uzávěru, popř. kouřotěsnost uzávěru. Revizní dvířka Promat®, typ M jsou připravena k vestavbě bez dalších úprav.

Revizní dvířka Promat®, typ N jsou určena pro osazení do masivních stěn, lehkých příček, podhledů a masivních stropů všude tam, kde je požadavek na požární odolnost uzávěru, popř. kouřotěsnost uzávěru.





Akciová společnost PF Group a. s. dodává schodišťový systém TOPSTEP, systém je určen kromě nových staveb i pro renovaci starých schodišť. Na podklad se pomocí hmoždinek připevní hliníková lišta, na ní je nalepen schodišťový stupeň s povrchem z dekorativního laminátu.




Systém sněhových zachytávačů FLENDER-FLUX od firmy Dörken s.r.o. může být díky různým provedením i dekorativní částí střechy. Zabudování se provádí jednoduše zavěšením bez nutnosti použití montážní latě.




Firma Vladimír Kuba představil otopná tělesa MINOR D 600 a MINOR D 600 VK, která jsou určena pro teplovodní topné soustavy s nuceným oběhem. Vzhledem k jejich konstrukci je nedoporučujeme používat v samotížných systémech. Je možno je používat jak u nově instalovaných topných systémů, tak i při rekonstrukci starších.

Otopné těleso MINOR C 600 VK má spodní připojení a rozteč 50 mm. U VKP je teplá voda zapojena vpravo, u VKL je teplá voda zapojena vlevo a proto lze provedení VK použít do stávajících rozvodů ÚT.




Návštěvníkům veletrhu představila své novinky také firma Regulus - ploché sluneční kolektory KPS 11, pokojový termostat TP 07 a zvýhodněnou nabídku solárních systémů a kondenzačních kotlů.

Ploché sluneční kolektory se vyznačují velkou plochou zasklení a velkým absorbérem. Jejich výkon je při plném slunečním záření velký. Využívají většinu sluneční energie, dopadající na jimi zastavěnou plochu.

Termostat TP07 umožňuje nastavit pro každý den v týdnu čtyři různé teploty ve čtyřech časových změnách, spínací diference je volitelná. Možnost zapnutí funkce inteligentního topení - posouvá čas zapnutí topení tak, aby v nastavený čas bylo dosaženo požadované teploty. Tři časové režimy pevně nastavené teploty (prázdninový provoz, protizámrazový režim, party funkce).

Zvýhodněná nabídka solárních systémů a kondenzačních kotlů

Leták v PDF ke stažení




Junkers představil se svou novou generací kotlů Cerapur kompletní systém pro úsporu energií.

Plynové závěsné kondenzační kotle nové generace Cerapur tvoří jádro energeticky úsporného systému Junkers. Ten doplňuje nový program regulátorů a patentovaná solární optimalizace "Solar inside". Tím firma Junkers jako systémový dodavatel zdůrazňuje svoji kompetenci v oblasti kondenzační techniky se solární přípravou teplé vody a podporou vytápění. Junkers nabízí novou generaci kondenzačních kotlů ve třech variantách: CerapurComfort, CerapurSmart a CerapurAcu s integrovaným vrstveným zásobníkem o objemu 42 l.

Nový CerapurComfort firmy Junkers je jedním z nejtišších spotřebičů na trhu. Díky kompaktním rozměrům se energeticky úsporný kondenzační kotel vejde i do výklenku v kuchyni.



Zdroje:
Tisková zpráva Veletrhů Brno a.s.
Tisková zpráva Bosch Termotechnika s.r.o., Obchodní divize Junkers
firemní materiály

 
 
Reklama