Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průměrná cena prodaných bytů v Praze je 96 tis. korun za čtvereční metr

Prodejní ceny bytů v Praze rychle stoupají již od poloviny roku 2015. Od té doby vyrostly o 72,8 %. V roce 2015 byla prodejní cena 55,5 tis. korun. Na tiskové konferenci to dnes uvedla společnost Trigema.

Bytové domy v Praze, foto Petr Bohuslávek © TZB-info
Bytové domy v Praze, foto Petr Bohuslávek © TZB-info

Za poslední rok průměrná prodejní cena stoupla o 15,5 %. Před rokem činila 83 tis. korun. Za poslední čtvrtletí je růst ceny pomalejší z důvodu nižších prodejů. Skutečná prodejní cena je nižší než cena ceníková, ta je dnes průměrně téměř 103 tis. korun za metr čtvereční. Se snížením prodejů podle Marcela Sourala, předsedy představenstva Trigemy, souvisí i rostoucí počet nabízených dostupných bytů. Bytů je meziročně v nabídce asi o 300 více než loni. Snížený prodej je podle Sourala dán zvýšením úrokových sazeb, které za poslední rok vyrostly z 2,01 % na 2,53 %. Od října podle odhadů na úvěr dosáhne podle Michaely Tomáškové, výkonné ředitelky Central Group, až o třetinu méně žadatelů.

Vývoj průměrné ceny bytů

Na zvyšující se cenu bytů nemá podle Marcela Sourala vliv jen poptávka, ale také náklady developerů na realizaci projektů. V letech 2012 a 2013 vyrostla DPH postupně z 10 % na 15 %. V roce 2014 navíc byla zavedena daň z nabytí nemovitosti ve výši 4 %, kterou musí developeři odvádět státu z nakoupených pozemků. Marcel Soural tak kritizoval politiku státu, který takto snižuje dostupnost bydlení. Přidává se k tomu navíc neúměrně dlouhé povolovací procesy. Michaela Tomášková uvádí, že kvůli kritické situaci na povolování staveb navíc nebude co prodávat, a tak ceny buď zůstanou na stávající úrovni, nebo porostou mírnějším tempem než doposud. V Praze je podle Marcela Sourala momentálně v přípravě 42 tis. bytů.

Z analýzy, kterou provedly společnosti Trigema, Skanska Reality a Central Group vyplývá, že v Praze se ve třetím čtvrtletí prodalo nejméně bytů za posledních 6 let. Asi o třetinu klesly prodeje také v ostatních částech Česka.

Vývoj nabídky dostupných bytů
kvartální vývoj prodejů nových bytů
 
 
Reklama