Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavebnictví letos nejspíš vzroste, loňský propad ale nevyrovná

České stavebnictví letos s velkou pravděpodobností meziročně vzroste, loňský propad o 5,9 procenta ovšem nevyrovná. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) od začátku roku do konce října vzrostlo o 2,3 procenta, výrazný rozdíl byl ovšem mezi pozemním a inženýrským stavitelstvím.

foto: Petr Bohuslávek, redakce
foto: Petr Bohuslávek, redakce

Analytici očekávají pro letošní i příští rok růst stavebnictví v řádu nižších jednotek procent. V sedmi z deseti letošních měsíců, za které má ČSÚ zatím údaje, stavebnictví v porovnání s rokem 2016 vzrostlo. Po špatném lednu a únoru přišel nepřetržitý půlroční růst. Vrcholem bylo červnové zvýšení o osm procent. Tehdy stavebnictví kumulativně rostlo o 3,5 procenta, od té doby však růst ztratil dynamiku.

Velké rozdíly byly mezi dvěma základními stavebními odvětvími. Pozemní stavitelství, tedy výstavba bytů, kanceláří, průmyslových hal nebo skladů, v prvních deseti měsících kleslo jen dvakrát. Naproti tomu inženýrské stavitelství, které je z velké části tvořeno dopravní infrastrukturou, pouze ve dvou měsících vzrostlo. V únoru dokonce propadlo o 29 procent.

Analytici i stavaři očekávají, že v příštím roce se rozdíl mezi pozemním a inženýrským stavitelstvím výrazně sníží. "Loňský propad stavební výroby je minulostí. Na druhou stranu čísla zatím nejsou přesvědčivá natolik, aby se dalo hovořit o razantním odrazu ode dna," sdělil ČTK analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Stavebnictví by podle něj mohla v příštím roce do určité míry pomoci novela stavebního zákona a také zrychlené čerpání peněz z evropských fondů, které často míří do projektů z inženýrského stavitelství.

Podle průzkumu analytické společnosti CEEC Research, ve kterém v říjnu a listopadu odpovídalo 104 ředitelů tuzemských stavebních firem, stavebnictví příští rok vzroste o 3,5 procenta. "Stavebnictví se v posledních měsících relativně daří, což je zejména způsobeno rostoucí ekonomikou. Na druhou stranu ochota a vůle zadavatelů, tedy státu, města obcí, stavět nové projekty, zůstává pořád na nízké úrovni," doplnil ředitel firmy Trigema Building Karel Branda.

Naději stavebnictví pro příští rok dává růst objemu zadaných veřejných zakázek. Do konce listopadu se meziročně zvýšil o 44 procent na 115,3 miliardy korun. Naopak hodnota nově vypsaných zakázek téměř o polovinu klesla. "To signalizuje v horizontu dvou až tří let pro veřejný sektor pokles. A to zejména v dopravním stavitelství, kde hodnota vypsaných zakázek klesla téměř o dvě třetiny," uvedla ředitelka úseku inženýrské činnosti ÚRS Praha Petra Lupíšková.

Podle posledních údajů ČSÚ pracovalo na konci června ve stavebnictví v Česku 368.143 lidí. V polovině roku nebyl tak nízký počet pracovníků v tomto oboru od roku 2000. V porovnání s prvním pololetím předkrizového roku 2008 byl počet lidí pracujících ve stavebnictví nižší o 45.358. Průměrná mzda v oboru meziročně vzrostla o 5,9 procenta na 25.592 korun. Byla tak 13 procent pod celorepublikovým průměrem.

V mezinárodním srovnání si české stavebnictví na konci prvního pololetí mezi 28 zeměmi Evropské unie oproti stavu na konci března polepšilo o devět míst. Zatímco v prvním čtvrtletí bylo podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat čtvrté nejhorší, na konci června postoupilo na 16. místo.

Vývoj stavebnictví v roce 2017 (meziroční změna v procentech):

MěsícCelkověPozemníInženýrské
Leden-2,24,1-24,2
Únor-8,2-1,6-29,0
Březen7,17,55,9
Duben4,111,2-11,1
Květen3,97,4-4,0
Červen8,013,9-4,1
Červenec1,87,6-10,3
Srpen1,12,1-1,2
Září-3,2-0,9-8,1
Říjen5,97,52,4
Leden až říjen2,36,0-6,2

Zdroj: ČSÚ

 
 
Reklama