Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novela stavebního zákona je za dveřmi

Od novely stavebního zákona se očekávají jednodušší podmínky pro zahájení stavby. S novelou zákona se mění celkem 45 souvisejících předpisů. Na semináři přednášeli samotní tvůrci novely.

Společnost Seminaria pořádala v pondělí, 4. 12. 2017 celostátní konferenci Novela stavebního zákona za dveřmi. Stěžejního obsahového příspěvku se ujali samotní tvůrci novely.

Novela stavebního zákona by měla do českého stavebnictví vnést jednodušší podmínky pro zahájení stavby. S novelou zákona se mění celkem 45 souvisejících předpisů. Hlavní změnou zákona je urychlení výstavby, kdy namísto absolvování třech povolovacích řízení bude možné od 1. 1. 2018 podat žádost o jedno společné rozhodnutí, které v sobě bude zahrnovat posouzení vlivu na životní prostředí, územní rozhodnutí i stavební povolení.

Změna stavebního zákona se také výrazně dotkne „obyčejného stavebníka“, který nebude muset kolaudovat plot do výšky 2 m, pokud nebude hraničit s veřejným prostranstvím. „Zároveň bude jednodušší postavit si skleník či bazén, protože nebude třeba vyžadovat stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu,“ uvedla Pavlová. Na dotaz účastníků, zda skutečně dojde ke zjednodušení a zejména zkrácení povolovacích řízení, konstatovala, že záměr takový byl, nicméně celkově by si stavební zákon zasloužil celkovou rekodifikaci zejména pro snížení neúnosného počtu dotčených orgánů, které do řízení vstupují.

Alžběta Rosinová se se svým příspěvkem zaměřila na problematiku územního plánování a na vybrané aspekty, které novela zákona mění, a to zejména ve vztahu k pořizování zásad územního rozvoje, územních plánů a regulačních plánů. Zároveň se zaměřila na změny, které novela přinese v oblasti přezkumu zákonnosti územně plánovací dokumentace.

Petr Slezák se se svým příspěvkem k posuzování vlivů na životní prostředí zaměřil na změny v posudku, který nebude nově rozesílán ani připomínkován, zkrátí se lhůta pro jeho zpracování, která bude nově maximálně 60 + 20 dnů. Zároveň vznikne nová lhůta pro doplnění posudku, pokud bude vrácen. Ministerstvo životního prostředí očekává od těchto změn urychlení procesu až o 50 i více dní.

Cílem konference bylo představit účastníkům hlavní změny v umisťování, povolování a užívání staveb a poskytnout jim jasnou představu, jak se změny odrazí do praxe, do postupů stavebních úřadů i do procesu posuzování vlivu na životní prostředí.

Další informace o akci naleznete na webových stránkách www.seminaria.cz.


Novela stavebního zákona - videokomentář

Ministryně Šlechtová: Novela stavebního zákona zrychlí vydávání stavebních povolení - redakce TZB-info natáčela na veletrhu FOR ARCH Praha 2017:
Další informace o akci naleznete na webových stránkách www.seminaria.cz.

 
 
Reklama