Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

I malý detail může způsobit velký problém

Drobná opomenutí nebo špatná řešení mohou vést k velkým nepříjemnostem. Přesvědčili se o tom majitelé, když pátrali po příčinách prochládání podlahy prvního patra svého jinak dobře zaizolovaného domu.

Ukázalo se, že důvodem problému byl velký tepelný most v místě kotvení venkovní stříšky nad hlavním vchodem. Stříška je ve zdi uchycena zhruba ve stejné výšce, jako se nachází podlaha prvního patra. Proto se rozsáhlé tepelné proudění nejvíce projevovalo právě ploše podlahy. Jakmile majitel domu stříšku z fasády sundal, odkryl hluboké díry v jinak kompaktní izolaci - tepelněizolační obálce domu. Do děr byla před sundáním nasunuta dřevěná konstrukce stříšky a přímo ke zdivu uchycená kovovými šrouby. I jinak poměrně tepelně přívětivý materiál, jako je dřevo, se ve srovnání s tepelnou izolací chová jako vodič a navíc, je-li skrz umístěn kovový šroub.

Jak napravit chybně provedené ukotvení 

Jedinou možností, jak problém napravit, bylo provést nově ukotvení stříšky, tentokrát s přerušením tepelných mostů. Tedy pomocí tepelněizolačních montážních bloků. V tomto případě se jednalo o PROPASIV® Blocky Solid.

Je však na místě zdůraznit, že oprava chybného kotvení v již zateplené fasádě není ideální řešení. Může totiž dojít k narušení kompaktní tepelné obálky domu, a proto je třeba tepelným mostům předcházet včasným plánováním a eliminovat je ještě před zateplením fasády.

PROPASIV® nabízí bloky pro různá zatížení. Při jejich používání pak musíte pamatovat na to, že pevnost samotného kotvení je dána pevností podkladu, do kterého se bloky připevňují. Pro největší nosnost je nutné zajistit kotvení do betonu. 

Celý postup opravy kotvení stříšky včetně fotodokumentace najdete na Blogu PROPASIV®.

Blog PROPASIV®: Oprava kotvení stříšky


PROPASIV s.r.o.
logo PROPASIV s.r.o.

Vyvíjíme a prodáváme špičkové stavební prvky pro přerušení tepelných mostů. Zabýváme se speciálními izolacemi v technicky náročných stavebních situacích (izolování v tenkých vrstvách). Poskytujeme kompletní servis, poradenství a zpracování technické ...

 
 
Reklama