Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Svařujte bez obav 1/2

Svařování i další související činnosti vystavují pracovníky různým rizikům, která mohou způsobit ošklivá zranění. Zejména profesní svářeči by proto měli myslet na svou bezpečnost a chránit se.

Prvním krokem pro větší bezpečnost by mělo být vytvoření bezpečného pracovního prostředí volbou vhodných technických prostředků a vybavením pracoviště. Teprve poté přichází na řadu volba ochranných pracovních pomůcek, které by měly být v souladu s evropskými normami. S jejich výběrem vám pomohou v TOMIS CZ, kde najdete široký sortiment pracovních oděvů a pomůcek pro svářeče.

Rizika a jak je minimalizovat volbou osobních ochranných pomůcek
Při svařování se pracuje se žhavým materiálem, elektrickým proudem a často se musí svařovat v nepřívětivém prostředí. Pokud nechcete zažít elektrošok, pocítit popálení nebo si způsobit další úrazy a zdravotní nepříjemnosti, musíte eliminovat všechna možná rizika.

Zasažení elektrickým proudem
Svařování se neobejde bez práce s elektrickým proudem. Svářečské oděvy by proto měly být antistatické. Řadí se sem jak antistatické montérky, kalhoty, bundy a kombinézy, tak svářecí rukavice. Určitě nezapomeňte ani na odolnou antistatickou obuv a používání izolačních podložek.

Popáleniny
Práce s horkými kovy, nebezpečí výbuchu nebo požáru. Všechna tato rizika jsou spojená s možností popálení, proti kterému vás ochrání oděvy určené pro sváření a svářecí rukavice.

Pracovní oděvy musí splňovat normy EN ISO 11611, případně EN ISO 11612. U svářecích rukavic se poohlédněte po takových, které splňují normu EN 12477.

Nejvíce ohrožené části těla a pracovní oděvy lze chránit svářecími zástěrami, rukávníky nebo kamašemi.

Ochranné pomůcky pro svářeče

 
 
Reklama