Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaká je skutečná cena předělávek a víceprací ve stavebnictví

Společnost PlanRadar, jedna z předních evropských platforem pro digitalizaci procesů během výstavby a správy nemovitostí, publikovala výsledky výzkumu, který analyzoval hlavní příčiny a důsledky předělávek a víceprací v oblasti stavebnictví.

Ty zahrnují veškeré práce, které nebyly původně zahrnuty do plánu a rozpočtu projektu. Může se jednat například o dodatečné konstrukční či instalační práce, rozšíření původního rozsahu prací, opravy atd. Vícepráce obvykle vyžadují dodatečné zdroje, jako je čas, materiály a pracovní síla, a mohou mít velký dopad na harmonogram a náklady projektu. Podle výsledků výzkumu, kterého se účastnilo více než 2500 zákazníků, se mohou náklady zvýšit až o 20 %, přímo v České republice pak dokonce až o 30 %. Tato čísla jsou alarmující a poukazují na potřebu efektivnějších strategií a procesů pro řízení projektů a snížení množství oprav.

"Klíčovým faktorem v každé obchodní strategii je čas. To se zvlášť projevuje v oboru stavebnictví, kde jsou předělávky a vícepráce běžné a způsobují zpoždění, která se všem zainteresovaným stranám velmi prodraží," říká Sander van de Rijdt, spoluzakladatel a CEO společnosti PlanRadar.

Hlavní příčiny předělávek a víceprací v České republice:
  1. Špatná komunikace a spolupráce
  2. Chyby při konstrole kvality.
  3. Neadekvátní organizace a řízení dokumentů
  4. Špatné plánování
  5. Nekvalitní materiály
  6. Nedostatek kvalifikované pracovní síly

přečíst celý průzkum

 
 
Reklama