Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sdružení EPS ČR napomáhá předejít úniku mikroplastů do přírody

Sdružení EPS ČR se zapojilo do programu OCS, který pomáhá plastikářskému průmyslu prostřednictvím specifických pokynů snižovat náhodný únik mikroplastů do přírody.

Ke ztrátám mikroplastů může bohužel docházet ve všech fázích hodnotového řetězce, je tedy klíčové k problému přistupovat zodpovědně a dbát na uplatňování všech kontrolních opatření v oblasti životního prostředí, bezpečnosti i řízení kvality. Proto vznikl mezinárodní program OCS, do kterého je aktuálně zapojeno více než 1800 společností z celého světa.

V loňském roce do programu vstoupilo i Sdružení EPS ČR. „Z pozice výrobců a zpracovatelů nejrozšířenějšího izolačního materiálu na českém trhu cítíme potřebu aktivně podpořit snahy Evropské komise o snížení neúmyslného uvolňování mikroplastů do životního prostředí. Proto jsme se rozhodli k dobrovolnému plnění závazků, které z programu OCS vyplývají,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Členové sdružení, kteří prokáží, že splňují podmínky programu, obdrží certifikát s roční platností. Pro maximalizaci účinnosti opatření proběhne po dvanácti měsících opětovná kontrola provozu, kdy bude případně platnost certifikátu prodloužena. K získání certifikátu musí společnost splnit 16 konkrétních podmínek.

Jako první obdržela v dubnu loňského roku certifikát společnost Bachl, která se zaměřuje na výrobu izolačních a stavebních matriálů. Na podzim ji následovaly společnosti Rapol, P-Systems a Vodopol. „Mám radost, že sdružení přistoupilo k dobrovolnému závazku odpovědně a angažovaně. Předpokládáme, že do poloviny letošního roku budou pro obdržení certifikátu způsobilí i zbývající členové,“ komentuje Zemene.


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama