Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pěnový polystyren: klíčový materiál pro snížení závislosti na ruském plynu

Realizací úspor energie v budovách (např. zateplení) je možné do roku 2030 v ČR ušetřit až 1,8 mld. kubíků plynu a významně snížit závislost na Rusku. I přesto jsou výrobci zateplení první na ráně.

pěnový polystyren (zkr. EPS) pro zateplování budov

Nejvyužívanějším materiálem pro zateplování budov v ČR je dlouhodobě pěnový polystyren (zkr. EPS) a to hlavně pro jeho tepelně i zvukově izolační vlastnosti, nízkou energetickou náročnost a možnost využití recyklátu při výrobě.

Aktuální situace ukazuje, že zateplení je jedním z klíčových opatření pro strukturální snížení spotřeby energie a zemního plynu. „Scénáře renovace budov ukazují, že do roku 2030 je v tuzemsku možné úsporami energií snížit spotřebu plynu až o 1,8 miliardy kubíků a výrazně tak snížit dovozní závislost na Rusku,“ uvádí Petr Holub, energetický expert ze společnosti Budovy21.

Samotná výroba tepelně izolačních desek z EPS se však bez plynu neobejde. „Na výrobu zateplení pro běžný rodinný dům se využije zhruba 16 MWh zemního plynu. Po dobu životnosti zateplení se však tato vydaná energie vrátí alespoň 40krát,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Navzdory strategické důležitosti však výrobci EPS dle aktuální legislativy spadají do skupiny, která by v případě omezení dodávek plynu dosáhla pouze na 2 až 6 % odběru běžné spotřeby výrobního dne. To by fakticky znamenalo zastavení výroby a ochromení jednoho z klíčových plošných opatření pro snížení závislosti na ruském plynu. „Naším cílem je otevřít dialog s MPO a přesvědčit příslušné orgány o přeřazení výrobců EPS do skupiny odběratelů, která reflektuje strategický přínos materiálu a zajistí alespoň omezenou možnost chodu výroby i v případě snížených dodávek plynu,“ dodává Zemene.

Více informací


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama