Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novela stavebního zákona má zpoždění, MMR dostalo 1779 připomínek

Příprava novely stavebního zákona nabírá zpoždění, ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) obdrželo 1779 připomínek. Z toho 1450 bylo označeno jako zásadní, ty proto musí úřad projednat a vypořádat. Na včerejším setkání s novináři to uvedla ředitelka Odboru stavebního řádu MMR Marcela Pavlová.

Novelu, která slučuje všechny procesy stavebního řízení do jednoho, proto ministerstvo pošle úřadu vlády až během října. Původní termín přitom byl konec června.

Novela v meziresortním řízení, účinná bude asi na přelomu 2016 a 2017

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR © fotolia.com
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR © fotolia.com

Novela je nyní v takzvaném meziresortním připomínkovém řízení. "Termín pro uplatnění připomínek vypršel 21. července. Do středeční dvanácté hodiny jsme obdrželi 1779 připomínek a další stále chodí. Přestože je po termínu, i je vypořádáme," řekla ředitelka Pavlová.

Kromě velkého množství připomínek má ministerstvo problém také s tím, že k některým bodům novely přišlo i pět připomínek, které si zcela protiřečí.

Přestože na vypořádávání připomínek pracují čtyři lidi a další kolegové jim vypomáhají, dostává se příprava novely do skluzu. Podle původního harmonogramu už měl mít finální verzi k dispozici úřad vlády. "Paní ministryně žádá pana premiéra o souhlas s prodloužením termínu pro předložení do konce letošního října. Kvůli tomu se posune i předpokládaná účinnost novely až na konec příštího roku nebo leden 2017," dodala Pavlová. Původně měla novela platit už v polovině příštího roku.

Povolovací proces v jednom řízení

Nejzásadnější změnou, kterou plánované úpravy přinášejí, je sloučení povolovacího procesu do jednoho řízení. Do takzvaného koordinovaného, podle dřívější pracovní verze jednotného, povolovacího řízení by se sloučilo nyní oddělené uzemní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí, takzvaný proces EIA. To má podle ministerstva výrazně urychlit povolování staveb.

Bazén a skleník u domku bez povolení

Ministerstvo si od novely slibuje také to, že ulehčí drobným stavebníkům. Umožní například svépomocnou výstavbu u všech typů rodinných domků bez určení zastavěné plochy. Na pozemku rodinného domu nebo domu určeného k rekreaci si bude moci každý postavit bazén nebo skleník pouze na základě jejich umístění bez následného povolování.

Všechny dokumenty územního plánování budou povinně zveřejňovány na internetu, což umožní veřejnosti lepší kontrolu nad celým procesem.

 
 
Reklama