Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sanace železničního viaduktu u Sazomína

Prozkoumejte rekonstrukci a sanaci malebného železničního viaduktu u Sazomína, který slouží téměř sedmdesát let. Sanaci mostu jsme provedli z lana a za provozu železniční tratě.

Železniční viadukt u Sazomína vede přes řeku Oslavu a nachází se přibližně sedm kilometrů od Žďáru nad Sázavou. Most je v provozu už od roku 1953, kdy na něm začal jednokolejný provoz a o pět let později přibyla dvojkolejná trať. Spodní část mostních oblouků viaduktu je zděná z kamenných kvádrů a horní část mostu betonová.

Aby mohl zůstat viadukt v provozu i během rekonstrukce, musí být stavebníci proškolení pro vstup do kolejiště. Pro STARWORK žádný problém. Jsme totiž specialisté na rekonstrukce a sanace z lana, práci v těžko dostupných terénech, rekonstrukce v továrních provozech a extrémních podmínkách.

Sanace železničního viaduktu potřebuje odbornost

Z lana jsme prořezali armatury, které spojují dilatační celky mostu. Rekonstrukce viaduktu pak vyžadovala sanaci betonových konstrukcí a opravu nefunkční hydroizolace mostní konstrukce.

Největší výzvou sanace byla oprava špatně provedené dilatace mostních pilířů a nosníků. Ta měla za následek odpadávání velkých kusů betonu z mostních nosníků. Tým provedl injektáže pracovních spár a dilatací mostních konstrukcí. Jednalo se o epoxidové injektáže do kaveren (mostních dutin) a injektáže pružných polyuretanových pryskyřic do dilatačních spár.

Sanace železničního viaduktu je rozdělena pro správný stavební postup do dvou fází. První fáze trvala šest týdnů (rekonstrukce pravé a levé strany mostu). Druhá fáze je pak plánována na jaře a měla by trvat dva měsíce. Hledáte profíky pro vaše sanace a rekonstrukce? Kontaktujte STARWORK.

Prozkoumat rekonstrukci


STARWORK z lana cokoliv s.r.o.
logo STARWORK z lana cokoliv s.r.o.

STARWORK je tým profesionálů, který se specializuje na výškové práce a stavební práce ve výškách z lana, lešení a v těžko dostupných terénech. Jsme experti na Fasády, Střechy, Montáže a Sanace.

 
 
Reklama