Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak na rekonstrukci historických fasád

Prozkoumejte několik tipů na rekonstrukci historických fasád týmu Starwork, profesionálů na rekonstrukci památkově chráněných budov a historických fasád v památkově chráněných zónách.

Rekonstrukce památkově chráněných, štukatérsky zdobených a architektonicky cenných fasád vyžaduje zásah odborníků, kteří rozumí nejen řemeslu, ale i materiálům a původním řemeslným postupům jejich zpracování. Zásadní je použití materiálů, které jsou co nejblíže těm původním.

Jak zajistit podobné složení omítky

Pro zajištění původních materiálů musíme odebrat vzorky fasády a určit minerální složení použitých omítek. Rozbor omítek se provádí elektronovým mikroskopem, který určí přesné chemické složení omítek a materiálů. Na základě výsledků z těchto sond se připraví vhodné směsi pro rekonstrukci fasády a štukatérských prvků.

Směsi jsou většinou čistě vápenné a nelze použít běžné vápenocementové omítky. Správné materiály musíme volit od cihel až po nátěr. Vyvarujte se použití klasické penetrace a pro zpevnění podkladů použijte vyzrálé vápno - pačoky z vyzrálého vápna.

Postup rekonstrukce historických fasád

Zvětralé omítky se musí odstranit na cihlu, spáry vyškrábat a podklad zpevnit pačokem. Zásadní je dodržet několik vrstev čistě vápenných omítek až po ty nejjemnější a trefit vápenný nebo silikátový nátěr s disperzí do 4 %. U historických fasád nepoužíváme akrylátové barvy, které jsou neprodyšné a hodí se jen na betonové konstrukce a zateplené polystyrénové fasády.

V případě břizolitu, siluritu, teraca a dalších ušlechtilých omítek se v různých podobách využívá cement. Tehdy volíme spíše jeho barevnost a vhodné minerální složení suchých směsí pro obnovu omítek.

Rekonstrukce fasád STARWORK


STARWORK z lana cokoliv s.r.o.
logo STARWORK z lana cokoliv s.r.o.

STARWORK je tým profesionálů, který se specializuje na výškové práce a stavební práce ve výškách z lana, lešení a v těžko dostupných terénech. Jsme experti na Fasády, Střechy, Montáže a Sanace.

 
 
Reklama