Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce prejzové střechy

Pokládka prejzy je velké pokrývačské téma. Je třeba znát detailně postupy a metody pokládky různých typů prejzy. Prozkoumejte rekonstrukci prejzové střechy bývalé kovárny Strahovského kláštera.

Prejzová krytina se využívá ve střední Evropě už od středověku, kdy patřila k nejvíce používaným střešním krytinám. V současnosti ji nalezneme hlavně v historických centrech měst, na sakrálních stavbách a památkách. Podívejte se na rekonstrukci prejzové střechy bývalé kovárny Strahovského kláštera v Praze z dílny Starwork.

Prejza, která navazuje na starověké římské tegulae, se skládá ze dvou dílů - spodního háku a vrchní prejzy. Spodní hák (korýtko) je plošší, zatímco horní prejza (kůrka) je vyklenutá.

Starwork mají s rekonstrukcemi historických střech a krovů bohaté zkušenosti. Proto jim investor svěřil kompletní rekonstrukci střechy bývalé kovárny Strahovského kláštera. Na rekonstrukci samotného krovu se podívejte v článku rekonstrukce krovu.

Pokládka prejzy vyžaduje pokrývačskou zkušenost

Pokládka prejzy je velké pokrývačské téma. Je třeba znát detailně postupy a metody pokládky různých typů prejzy. Rozlišujeme dva hlavní druhy prejzy: Malý a Velký prejz. Malý prejz umožňuje pokládku na sucho, což zjednodušuje práci a celková váha střechy tolik nezatěžuje krov. Malý prejz můžeme ovšem pokládat také na maltu.

Na druhou stranu Velký prejz je požadován na většině historických památek a musí se pokládat vždy na maltu. Zátěž takové prejzové střechy na krov je pak kolem 125 kg na metr čtvereční střechy.

U pokládky na maltu je potřeba prejzovou krytinu před tím namočit na 24 hodiny do vody. Prejzová střecha má také specifické řešení klempířských prvků.

Více informací


STARWORK z lana cokoliv s.r.o.
logo STARWORK z lana cokoliv s.r.o.

STARWORK je tým profesionálů, který se specializuje na výškové práce a stavební práce ve výškách z lana, lešení a v těžko dostupných terénech. Jsme experti na Fasády, Střechy, Montáže a Sanace.

 
 
Reklama