Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Společnost Xella vyhlásila 28. ročník Mezinárodní studentské soutěže pro akademický rok 2022/2023

Soutěž je určena studentům a studentkám (samostatně nebo v pracovních kolektivech) studijních oborů Architektura a Pozemní stavitelství na vysokých technických a uměleckých školách a univerzitách.

Tématem letošního zadání je ideová urbanistická a architektonická studie „MARINA ÚSTÍ NAD LABEM, PŘÍSTAV A KOTVIŠTĚ MALÝCH VODNÍCH PLAVIDEL A VÝLETNÍCH LODÍ“.

Cílem nového ročníku, organizovaného pod mottem „Příroda vytváří – člověk dotváří", je podpora samostatné tvůrčí práce vysokoškolských studentů prostřednictvím soutěžní konfrontace architektonických idejí a myšlenek. Je to i příležitost k zamyšlení, jak by teoreticky bylo možné změnit současnou nevzhlednou plochu ústeckého přístaviště a překladiště všeho možného v důstojný soubor staveb, který by vhodným způsobem navázal na stávající tři významné městské dominanty v čele s ikonickým výletním zámečkem Větruše a dotvořit panoráma jižní části města v tomto kontextu.

PaedDr. Hana Šimánová, která vede sekretariát soutěže pro Českou republiku, k novému ročníku uvedla: „Termín pro předání soutěžních návrhů je 27. února 2023, ještě předtím se však každý zájemce o účast v soutěži musí na webu www.xellasoutez.ytong.cz registrovat. Uzávěrka registrací je předposlední den před předáním, tj. v neděli 26. února 2023. Soutěžní podklady budou zdarma k dispozici vysokým školám na webových stránkách soutěže.

Náplní zadání letošního ročníku vysokoškolské soutěže Xella je zpracování urbanistické a architektonické studie Mariny, kotviště malých rekreačních plavidel a výletních lodí, které zajišťují pravidelnou dopravu po Labi, včetně nezbytného zázemí:

  • kotviště pro malá rekreační plavidla včetně zázemí pro osazenstvo těchto plavidel,
  • ubytovací zařízení pro pasažéry malých výletních plavidel i velkých výletních lodí nebo pro cykloturisty, kteří využívají mezinárodní cyklostezku Labe – Elbe,
  • čekárna pro pasažéry osobních výletních lodí včetně hygienického zázemí,
  • vyhlídková restaurace s venkovní terasou,
  • čerpací stanice pohonných hmot pro malá plavidla,
  • infocentrum,
  • nástupiště na osobní výletní a hotelové lodě,
  • parkovací stání pro osobní automobily a autobusy,
  • zastávka autobusů městské hromadné dopravy,
  • sadové/parkové úpravy celého areálu včetně plochy pro volnočasové aktivity,
  • případné zajímavé využití nepoužívané části vlečky pro turistické atrakce (např. doprava ruční drezínou od zdymadel do areálu Mariny).

V porotě zasednou opět známí čeští a slovenští architekti jako jsou Jakub Cigler, Jana a Miroslav Stachovi, Michal Krištof, Jarek Veselák, Lubomír Závodný, Peter Moravčík, Juraj Hantabal, Juraj Benetin aj. Předsedu poroty si porotci zvolí na začátku vyhodnocování soutěžních návrhů.

Více informací


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.

 
 
Reklama