Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zvýšení limitu pro plátcovství DPH na 2 miliony a změna režimu paušální daně

Ministerstvo financí vydalo návrh zákona, kterým s účinností od 1. ledna 2023 dojde ke zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH a zároveň by mělo též dojít k obměně využívání paušální daně.

Zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH

Ministerstvo financí vydalo návrh zákona, kterým s účinností od 1. ledna 2023 dojde ke zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH z 1 mil. Kč na 2 mil. Kč. Současný limit 1 mil. Kč platí v ČR od roku 2004, tj. při vstupu do Evropské unie (dále jen „EU“).
EU umožní od roku 2025 členským státům implementovat navýšení limitu ze stávajících 35 000 EUR až na 85 000 EUR. ČR však požádala o možnost zvýšit limit na 2 mil. Kč již před účinností této směrnice. Dle vyjádření MF je předpoklad, že žádost ČR by na úrovni EU měla být schválena nejpozději v červnu letošního roku.

V souvislosti s plánovanou novelou by mělo též dojít k obměně využívání paušální daně

Aktuálně je vstup do paušální daně limitován částkou příjmů do 1 mil. Kč ročně. Ministerstvo financí plánuje zavést tři pásma paušální daně, kdy každé pásmo bude odvozeno primárně od výše příjmů a sekundárně od výdajového paušálu, respektive typu podnikatelské činnosti.

Aktuálně činí měsíční paušální záloha 5 994 Kč a zahrnuje minimální zdravotní pojištění (2 627 Kč), důchodové pojištění navýšené o 15 % (3 267 Kč) a symbolických 100 Kč na dani z příjmů. V případě zavedení tří pásem paušální daně by došlo k rozdílným měsíčním zálohám dle typu pásma. Dle návrhu by paušální záloha v prvním pásmu měla činit 6 500 Kč měsíčně, ve druhém 16 000 Kč měsíčně a ve třetím 26 000 Kč měsíčně.

Aktuální návrh je oproti stávajícímu režimu paušální daně komplikovanější a lze tak předpokládat, že v rámci připomínkování dojde ještě k určitým změnám.

Zdroj: Zpravodaj AMSP ČR


Cech topenářů a instalatérů ČR
logo Cech topenářů a instalatérů ČR

Odborné vzdělávání, kurzy a odborné publikace. Tvorba a vydávání odborných publikací Topenářské příručky, Topenářských svazků (TS) a Topenářských pravidel (TP) a cechovního časopisu pro tepelnou techniku a instalaci pod názvem CTI INFO. Účelem a cílem ...

 
 
Reklama