Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mimořádné zrychlené odpisy na majetek

Ministerstvo financí vložilo do připomínkového řízení návrh zákona, kterým prodlouží mimořádné zrychlené odpisy na majetek zařazený v první a druhé odpisové třídě.

Ministerstvo financí vložilo do připomínkového řízení návrh zákona, kterým prodlouží mimořádné zrychlené odpisy na majetek zařazený v první a druhé odpisové třídě. Tato úprava navazuje na zrychlené odepisování tohoto majetku v letech 2020 – 2021, kdy tato úprava byla aplikována v důsledcích pandemie COVID-19 a jejích dopadech na podnikatele.

Podle předkládaného návrhu tak i v dalších letech bude možné majetek zařazený v první odpisové skupině odepsat bez přerušení za 12 měsíců, namísto standardních 3 let, a majetek zařazený ve druhé odpisové skupině bez přerušení za 24 měsíců, namísto standardních 5 let. Prvních 12 měsíců přitom bude moci poplatník uplatnit odpisy až do výše 60 % vstupní ceny.

Další podstatnou změnou jsou změny v oblasti DPH, kde Ministerstvo financí navrhuje úpravy kontrolního hlášení v oblasti pokut a výzev k podání. Jedná se zejména o snížení pokut za pozdní podání, resp. nepodání kontrolního hlášení pro živnostníky a s.r.o. s jediným společníkem fyzickou osobou a prodloužení lhůty pro podání následného kontrolního hlášení na 17 dnů od vyzvání finančního úřadu do datové schránky plátce. Novelizace se také dočká daňový řád, který musí reagovat na novelu zákona o datových schránkách, jež od 1. ledna 2023 rozšiřuje okruh osob, kterým je datová schránka automaticky zřízena ze zákona. Od příštího roku by tak byli nuceni podávat daňové přiznání elektronicky i nepodnikající fyzické osoby, pro které novela daňového řádu tuto povinnost ruší.

Zdroj: Ministerstvo financí


Cech topenářů a instalatérů ČR
logo Cech topenářů a instalatérů ČR

Odborné vzdělávání, kurzy a odborné publikace. Tvorba a vydávání odborných publikací Topenářské příručky, Topenářských svazků (TS) a Topenářských pravidel (TP) a cechovního časopisu pro tepelnou techniku a instalaci pod názvem CTI INFO. Účelem a cílem ...

 
 
Reklama