Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Investování v nájmu neboli rentvesting

Kombinace bydlení v nájmu a investování se označuje pojmem rentvesting, tedy investování v nájmu, který je na Západě poměrně rozšířený a má veškeré předpoklady stát se populárním u nás.

Investování v nájmu, ilustrační foto, zdroj redakce

"Kombinace bydlení v nájmu a investování se označuje pojmem rentvesting (investování v nájmu) by si lidé neměli plést s investováním do nájmu. Dlouhodobé investování skutečně může generovat velmi atraktivní zhodnocení i pro investory z řad běžné veřejnosti, není nutné stát se profesionálním traderem,” říká člen dozorčí rady Fondu Českého Bydlení David Fogad, prvního investičního fondu na českém trhu, který nabízí možnost investovat do nájemního bydlení.

Nechávat si peníze na běžném účtu a čekat až dojde k propadu cen nemovitostí je velmi nerozumné i za nízké inflace

Lidé, kteří by svým příjmem v minulosti dosáhli například na hypotéku 4 až 5 milionů korun, jsou podle Davida Fogada stále ve velmi dobré finanční situaci. Pokud mají příjem, který jim po úhradě běžných výdajů umožňuje vytvářet si rezervy, je načase zamyslet se nad tím, jak s těmito volnými prostředky naložit. Drobní investoři by se proto měli zamyslet nad tím, jak a kam investovat a nezaměřovat se na vidinu vlastní nemovitosti, k čemuž Češi historicky tíhnou. Pro srovnání, v Německu bydlí v nájmu zhruba polovina populace, zatímco v Česku jen zhruba přes 22 %.

Příklad

"Člověk, který ještě nedávno dosáhl na hypotéku ve výši 5.000.000 Kč měl pravděpodobně našetřených alespoň 10 procent z této částky jako akontaci pro banku. Má tedy k dispozici 500.000 Kč. Řekněme, že si je schopen měsíčně odkládat částku 5.000 Kč. Pokud by tyto své prostředky zainvestoval (tj. 500.000 jednorázově a pak 5.000 pravidelně každý měsíc), tak by po 30 letech a průměrném zhodnocení na akciových trzích (průměr S&P 500 je cca 6 % p.a.) najednou by mohl mít naspořenou částku bezmála 8 milionů korun," vyčísluje člen dozorčí rady Fondu Českého Bydlení David Fogad.

Nájemní bydlení se tak stává přirozenou alternativou a lidé jsou ochotni za nájem platit více než v minulosti. Ceny nájemného nekopírují růst cen bytů a jejich vývoj je podstatně mírnější a více v korelaci s vývojem příjmů domácností.

 
 
Reklama