Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Požadavky na bydlení pro mladé a pro starší

V mládí toužíme po velkém bytě v centru města, v pozdějším věku je pro nás vysněné bydlení ve vlastním a v menším. Vyplynulo to z aktuálního výzkumu Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

Kadaň, ilustrační foto D.Kopačková, redakce
Kadaň, ilustrační foto D.Kopačková, redakce

„Představa celoživotního bydlení je dnes spíš iluzorní – s tím, jak se mění naše životní priority i životní styl, měníme, upravujeme a rekonstruujeme bydlení. V každé životní fázi proto člověk přemýšlí o tom, jak změní bydlení, aby mu vyhovovalo, a samozřejmě jak bude tuto změnu financovat,“ řekl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.
„Rozdílnost v pohledu generací na bydlení vychází také z toho, že mladá generace hledá bydlení, kde založí rodinu a vychová děti, a očekává tedy nárůst počtu členů domácnosti. Naopak starší generace řeší bydlení po odchodu dětí ze společného domova,“ doplňuje Jiří Šedivý.

Jedno však Čechy spojuje napříč generacemi – perfektní bydlení je to, kde je aspoň kousek zahrady. Po zahrádce u vysněného bydlení touží 35 % mladých Čechů a 45 % ve věku 50+.

AČSS ve svém výzkumu zjistila, že tři čtvrtiny Čechů ve věku nad 50 let bydlí ve vlastním bytě či domě. „Vlastní bydlení u nás patří k nejčastější formě ‚důchodového‘ zajištění. Je za tím pragmatická úvaha – pokud nemusíte z penze platit nájem, protože bydlíte ve vlastním, výrazně to ulehčí vašim výdajům v pozdním věku,“ komentuje Jiří Šedivý.

Ideální bydlení , výzkum Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS)

 
 
Reklama