Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO

Mezi finalisty soutěže SUSO postoupili i talentovaní studenti oborů zedník a truhlář ze středních Čech.

Postupové kolo, které se na konci února konalo na výstavišti v Lysé nad Labem v rámci akce Stavitel 2020, určilo středočeské finalisty 24. ročníku soutěže. Velké finále se uskuteční v září v rámci mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH na výstavišti PVA EXPO PRAHA v pražských Letňanech.

Největší nezávislá soutěž svého druhu v České republice a na Slovensku SUSO pomáhá řemeslu už 24 let. Také v roce 2020 se snaží za podpory Ministerstva školství ČR a dalších partnerů hledat nové řemeslnické talenty mezi českou a slovenskou mládeží. Letošní ročník SUSO přináší hned několik novinek, například navýšení odměn pro nejlepší studenty, zapojení pedagogů škol do samotného hodnocení soutěže, odbornou stáž ve VOŠ a SPŠ Volyně pro nejlepší dvojici truhlářů apod. „Do hodnocení oboru truhlář jsme zapojili tři vybrané pedagogy. Spolupráce a komunikace při hodnocení byla perfektní,“ řekl hlavní porotce soutěže Libor Malý.

Premiérou v SUSO je také spolupráce s organizací PEFC ČR, která soutěžícím truhlářům dodala materiál dle certifikace PEFC, a spolupráce s hlavním partnerem HOUFEK, a.s., který je výrobcem dřevozpracujících strojů a v SUSO má svou vlastní disciplínu broušení na širokopásové brusce. Záštitu nad soutěží převzala hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová.

„Návrat po pěti letech do Lysé nad Labem byl šťastný tah. Návštěvníků bylo po celé dva dny konání soutěže hodně. Zaznamenali jsme také mírný nárůst přihlášených družstev a předpokládáme, že se za rok do Lysé opět rádi vrátíme,“ řekl manažer SUSO David Surmaj. Ve středočeském postupovém kole bojovalo 21. a 22. února o finále 6 družstev truhlářů a 4 družstva zedníků o finále na FOR ARCH (22. až 26. 9. 2020). Postoupit mohla dvě nejlepší družstva truhlářů a jedno družstvo zedníků.

Z truhlářů se na výstavišti v Lysé nejvíce dařilo dvojici Jiří Dolejš a Jáchym Straka ze SOŠ a SOSO Beroun-Hlinky. Na druhém místě se umístili Jakub Kadlec a Michal Brejcha ze SŠ a MŠ Litoměřice. Pro bronz si sáhli Jakub Klohna a Jaroslav Maršík ze SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora.

Napínavé bylo sledování také zednických studentů, kteří se potkali v tomto postupovém kole. Těmi nejúspěšnějšími nakonec byli Ladislav Bílek a Michal Tonyka ze SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora, kteří porazili o jediný bod dvojici Václav Běšínský a Matěj Vocl ze SOŠ Jarov.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama