Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vzdělávací programy zaměřené na budovy s téměř nulovou spotřebou energie (nZEB)

Mezinárodní projekt se zaměřuje na nastavení národního kvalifikačního a školicího schématu pro stavební řemeslníky v ČR, aktuálně na vzdělávání v oblasti NZEB.

Od ledna 2020 začne v České republice platit povinnost stavět pouze budovy s téměř nulovou spotřebou energie (nearly Zero Energy Buildings, nZEB). Dosud neexistují ucelené programy určené stavebním řemeslným profesím.

Právě za účelem zvýšit kvalitu prováděných prací na stavbách a zlepšit odborné znalosti a dovednosti stavebních řemeslníků vznikl projekt CraftEdu. Mezinárodní projekt se zaměřuje na nastavení národního kvalifikačního a školicího schématu pro stavební řemeslníky v České republice a rozvoj další nabídky školicích kurzů na Slovensku, v Rakousku a Bulharsku.

Cílem projektu je zvýšení kvality provádění staveb, vývoj e-learningových programů a zejména pak tvorba sedmi nových školicích programů pro řemeslné profese.
V rámci projektu byly stanoveny kvalifikační předpoklady a nyní se již připravují školicí programy pro montéry vzduchotechniky (vytápění, větrání a klimatizace, HVAC), tesaře, elektrikáře (silnoproud a slaboproud), montéry hydroizolací spodní stavby, kominíky zaměřených na montáž komínů a komínových vložek a kominíky jako revizní techniky spalinových cest.
Na projektu spolupracují vzdělávací instituce, profesní asociace, neziskové organizace a konzultační společnosti. Za Českou republiku jsou to konkrétně České vysoké učení technické v Praze, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR, Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství a projekt koordinuje SEVEn, The Energy Efficiency Center.

Vzdělávací programy budou dokončeny na jaře roku 2020. Více informací o projektu naleznete na webových stránkách projektu www.craftedu.eu, kde v záložce team naleznete i českou sekci.


SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.
logo SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.

Podpora a rozvoj využívání úspor energie: poradenská činnost propojuje technické znalosti možností hospodárného využívání energie s jejich ekonomickou analýzou, celkovým hodnocením včetně dopadů na životní prostředí, návrhy optimálního způsobu financování ...

 
 
Reklama