Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební kalkulátory DEKSMART pro pohodlné nakupování přes internet

Společnost DEKTRADE a.s., největší prodejce stavebních materiálů v ČR provozující síť stavebnin DEK, spustila v loňském roce internetový obchod www.dek.cz, jehož součástí jsou i stavební kalkulátory DEKSMART zahrnující více než 100 konstrukcí a systémů.

Každý, kdo nakupuje stavební materiál nejen přes internet, si vždy musí položit několik základních otázek. A to se přitom nemusí jednat o žádnou složitou konstrukci (např. sádrokartonová příčka nebo záklop trámového stropu).

Kdybychom si rozebrali sádrokartonovou příčku, tak z hlavních produktů jsou potřebné nosné vodorovné a svislé sádrokartonové profily. Jedny se nazývají CW a druhé UW. Schválně, které jsou svislé a které vodorovné? A kolik jich je potřeba na 30 m2 plochy příčky? S výběrem vhodné sádrokartonové desky si asi poradíme snadno, ale pak nám zbývá ještě ta „bižuterie“ – šrouby do desek, akustická páska pod profily, výztužná páska na spoje desek, sádrokartonové tmely na spáry a finální tmelení.

A pak další otázka. Jakou vybrat do příčky izolaci na základě tloušťky příčky a jejich parametrů? A stejně si nakonec říkáme: Mám toho dost? Jaký mám uvažovat prořez? Nezapomněl jsem na něco?
Dodatečnému řešení těchto otázek předejdete využitím kalkulátorů DEKSMART.

U složitějších systémů a konstrukcí (např. zateplovací systémy) je velmi důležité použít certifikované komponenty. Tedy výrobky kvalitní, zkoušené a certifikované pro dané použití a navíc schválené výrobcem. Je užitečné dbát i na doporučené spotřeby a vzájemnou součinnost výrobků, aby mohl být systém realizován dle technologických předpisů výrobce.

Zateplovací systémy

U výpočtu střešní krytiny je nutné správně zadat geometrii střechy tak, aby mohly být dopočteny nejen základní tašky do plochy, ale i veškeré doplňkové tašky nebo potřebné množství latí na základě krycí délky krytiny a rozteče krokví.

Šikmé střechy

V případě kalkulace skladby ploché střechy (např. pro rodinný dům) je na prvním místě výběr vhodné skladby. Tento výběr je nutné provést na základě projektové dokumentace vypracované od projektanta. Kalkulátor na ploché střechy vychází ze systémových a ověřených skladeb DEKROOF, jež jsou navrženy tak, aby jejich parametry splňovaly parametry (požární, tepelně technické) pro jejich obvyklé použití na konkrétních objektech. Ke skladbám jsou přímo v kalkulátorech připojeny katalogové listy skladeb, ze kterých je možné vyčíst například doporučenou nebo požadovanou tloušťku tepelné izolace nebo požární odolnost skladby.

Ploché střechy

Při realizaci obkladů a dlažeb v interiéru je nutné v prostředí se zvýšenou vzdušnou vlhkostí (koupelny, WC, …) uvažovat s hydroizolační stěrkou včetně těsnicích pásek pro opracování detailů (např. napojení vodorovné a svislé plochy).

Stavební chemie, malty, omítky

Všechny výše uvedené aspekty jsou v kalkulátorech zohledněny. Uživatel má jistotu, že v konstrukci na nic nezapomněl a že výrobky a systémová řešení jsou pro dané použití vhodná.

Kompletní přehled kalkulátorů je k dispozici na adrese: https://www.dek.cz/konfigurator/rozcestnik/

A aby bylo nakupování stavebních materiálů přes internet takové, jak jsme zvyklí například u elektroniky, jsou kalkulátory propojeny s internetovým obchodem www.dek.cz.

TIP pro vás:

Propojení kalkulátoru s eshopem umožňuje ověřit si dostupnost kalkulovaného materiálu na více než 55 pobočkách v síti stavebnin DEK po celé ČR.

 

Použití kalkulátoru na sádrokartonové příčky






Stavebniny DEK
logo Stavebniny DEK

Stavebniny DEK a.s. jsou největší společností českého holdingu DEK, zabývajícího se dodávkami materiálů a služeb pro stavebnictví a výrobou stavebních materiálů. Společnost se od počátku zaměřuje na vysokou odbornost ve výběru optimálních stavebních ...