Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO 2019 našla finalisty na FOR PASIV

Třiadvacátý ročník Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO našel své vítěze prvního postupového kola. V rámci veletrhů FOR PASIV a FOR WOOD konaných ve dnech 7. až 9. února 2019 v PVA EXPO PRAHA bojovali o prvenství studenti odborných škol v oboru zedník a truhlář.

Středoškolské bitvy v postupovém kole 23. ročníku SUSO se zúčastnili nadějní budoucí řemeslníci oboru zedník a truhlář z šestice škol: SOŠ Jarov, SŠ a MŠ o.p.s. Litoměřice, SOŠ a SOU Beroun – Hlinky, SŠ řemeslná Jaroměř, SOŠ Litvínov – Hamr a SOČ technická a zahradnická z Lovosic.

Bitva talentovaných studentů trvala v PVA EXPO PRAHA v Letňanech celé dva dny za přihlížení nejen odborné poroty, ale i návštěvníků veletrhů. Jak ukázalo klání postupového kola, i když se české řemeslo potýká s nedostatkem pracovních sil, šikovné ruce se najdou. „Potěšila nás účast šesti družstev truhlářů, což je na první postupové kolo zajímavé číslo. U oboru zedník bylo znát, že jeho studenti potřebují k účasti v této náročné soutěži ještě více motivovat,“ řekl organizátor soutěžní přehlídky David Surmaj.

I když byla účast mezi budoucími truhláři slibná, hlavu i ruce jim zamotalo nelehké zadání poroty. „Truhláři své zadání zvládli jen tak tak. Ukázalo se, že porotce připravil pro postupová kola poměrně náročný výrobek. Jednoduché výrobky do takové soutěže nepatří. Potřebujeme vidět, kdo umí a neumí,“ řekl hlavní porotce Libor Malý.

Přehlídka stavebních řemesel SUSO 2019 na veletrzích FOR PASIV a FOR WOOD
Přehlídka stavebních řemesel SUSO 2019 na veletrzích FOR PASIV a FOR WOOD

Své favority ale první postupové kolo SUSO přece jen našlo. V oboru truhlář se hvězdami akce stala dvojice Richard Páca a Ondřej Porubek ze SOŠ řemeslná Jaroměř, jen těsně pod vrcholem skončili Ludvík Steuter a Petr Lukele ze SOŠ Litvínov – Hamr. Na pomyslný bronz dosáhli budoucí truhláři Martin Frydryšek a Jan Frolík ze SOŠ a SOU Beroun – Hlinky.

V zednickém odvětví byla soutěž mezi dvěma týmy o poznání vyrovnanější. Nakonec o pouhé čtyři body triumfovali Matěj Češka a Mikita Navicki ze SOŠ Jarov před svými spolužáky Václavem Běšínským a Stilyánem Nikolovem.

Přestože zvítězit nemohou všichni, veškeré soutěžní výrobky najdou své uplatnění a udělají radost. Poputují totiž do Dětského domova v Unhošti. Velké finále 23. ročníku SUSO se uskuteční v rámci zářijového veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA.

V rámci postupového kola proběhl také Workshop Velux, který je určen studentům oborů pokrývač, tesař nebo klempíř. Workshopu se účastnily školy SOŠ Jarov a Střední škola stavební Jihlava. Návštěvníci tak měli možnost vidět, jak probíhá stavba krovu včetně položení střešní krytiny a usazení střešního okna Velux.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama