Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební firmy berou na brigády studenty, agenturní pracovníky ne

Velké stavební firmy v Česku na letní brigády většinou nepřijímají agenturní pracovníky. Důvodem je hlavně to, že agentury jim nenabízejí profese, které jim scházejí.

ilustrační obrázek © juefraphoto - Fotolia.com
ilustrační obrázek © juefraphoto - Fotolia.com

Firmy naopak mají zájem o studenty, především vysokoškoláky. Výhodou je studium v oboru. Vyplývá to z odpovědí stavebních firem na dotaz ČTK. Poptávka po brigádách je podle nich větší, než kolik práce jsou schopné nabídnout.

"Na odborných praxích zaměstnáváme studenty vysokých škol. V průběhu roku pracují podle svých možností a rozvrhu ve škole na částečné úvazky, třeba jen dva dny v týdnu. V letních měsících vítají možnost pracovat u nás na plný úvazek. Kromě toho umožňujeme v letních měsících i krátkodobější praxe pro studenty vysokých škol, se kterými nemáme navázánu dlouhodobější spolupráci," uvedl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Sezonní práce Metrostav nedoplňuje agenturními zaměstnanci ani cizinci. "Zásadním důvodem je, že agentury nenabízejí profese, které nám scházejí. Tedy kvalifikované lidi ve stavebnictví. Většina agentur se zaměřuje na automobilový průmysl. Zde se uplatní i lidé s nižší kvalifikací, kde se zaučí a zacvičí. To u odborných profesí ve stavebnictví není možné," dodal Kostiha.

Také Hochtief nahrazuje zaměstnance na dovolené studenty. "Spíše máme více žádostí o prázdninové praxe a brigády, než jsme schopni využít. V porovnání s loňskem je situace stejná. Agenturní zaměstnance v tomto období nevyužíváme," uvedl personální ředitel Hochtiefu Miroslav Kos.

Mluvčí Strabagu Michaela Fialová uvedla, že zejména pro technické pracovníky není delší dovolená v hlavní sezoně možná. V jednotlivých projektech mají práce zkoordinované tak, aby se pracovníci vystřídali. "Když nám vznikne urgentní potřeba doplnit kapacitu, posilujeme ji brigádníky. Spolupracujeme většinou se studenty, kteří pod vedením zkušených techniků dokážou vypomoci a zároveň nasbírají praktické zkušenosti. V porovnání s minulými lety zatím nepociťujeme nedostatek zájmu o nabízené brigády," uvedla Fialová.

Eurovia řeší nedostatek kapacit prakticky celou sezonu. Jak řekla mluvčí společnosti Iveta Štočková, jde výhradně o kvalifikované dělníky, které firma brigádně pokrýt nedokáže. Brigádníky najímá většinou na pomocné práce ať už do kanceláře, nebo na stavbu. "Jedná se výhradně o české studenty středních a vysokých škol. V případě vysokoškolských studentů však nedokážeme umístit všechny zájemce s ohledem na jejich vyšší očekávání, co se týče náplně práce. Jednoznačně upřednostňujeme potomky našich vlastních zaměstnanců a samozřejmě studenty stavebních oborů," doplnila.

Nezaměstnanost se v Česku v posledních měsících drží na rekordně nízkých hodnotách, v březnu to bylo 3,4 procenta. Firmy v některých odvětvích již mají potíže se sháněním zaměstnanců.

 
 
Reklama