Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výstavba mrakodrapů v Praze bude možná ve čtrnácti lokalitách

Výstavba mrakodrapů s až 27 podlažími bude možná ve 14 lokalitách hlavního města. Vyplývá to z návrhu nového územního plánu Prahy, tzv. metropolitního plánu, který má začít platit od roku 2020.

Výškové budovy stojí nyní hlavně na Pankráci. Kromě toho by v budoucnu mohly vyrůst v Roztylech, na Chodově, Rohanském ostrově, ve Vysočanech nebo v Libni. Náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ) má o plánu pochybnosti, obavy mají i radnice.


V Praze je nyní jediná budova o 27 nadzemních podlažích. Jde o mrakodrap City Tower na Pankráci, který je se 109 metry nejvyšší budovou ve městě.

Metropolitní plán je strategický dokument, podle kterého se bude řídit veškerá výstavba v Praze. Autoři plánu z Institutu plánování a rozvoje (IPR) se mimo jiné věnují výškové regulaci, která dosud v prostředí metropole neexistovala. V mapových podkladech je výšková regulace nově vyznačena sítí čtverců o rozměrech sto na sto metrů. Číselná hodnota vepsaná do čtverce pak znamená maximální možný počet podlaží. Nejvyšší budovy budou moci vyrůst na stanicích metra C, třeba na Roztylech a Opatově, a ve Vysočanech. Osmnáctipatrové domy mohou stát v Bubnech, patnáctipatrové na Rohanském ostrově, vyplývá z návrhu.

„Všechny pro výškovou výstavbu uvažované lokality jsme pečlivě prověřovali," uvedl mluvčí mluvčí IPR Adam Švejda. „Chceme otevřít diskusi o tom, kde a za jakých podmínek by Praha mohla růst i do výšky," doplnil.

Příprava plánu, která dosud stála zhruba 50 milionů korun, nabírá zpoždění. Odborníci i magistrát navíc tvrdí, že návrh není v souladu se stavebním zákonem. Radní proto v červnu rozhodli, že do konce srpna návrh plánu posoudí tým expertů. Na podzim by mělo začít projednávání s veřejností.

 
 
Reklama