Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

HB Index: Ceny bytů, domů a pozemků i loni rostly, nejvíce u bytů

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků pokračovaly i loni v růstu. Nejvíce zdražily byty, zájem byl hlavně o malometrážní byty v Praze a v krajských městech.

Nejméně vzrostly ceny rodinných domů. Pokračoval zájem o výstavbu nízkoenergetických domů, uvedla dnes Hypoteční banka. Z ukazatele HB Index, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že byty za loňský rok zdražily o 6,3 procentního bodu na hodnotu indexu 103,6. Základní hodnotu indexu 100,0 bodu představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2008.

"Růst cen bytových jednotek se v posledním čtvrtletí loňského roku mírně zrychlil. Oproti předchozímu čtvrtletí ho táhla zejména krajská města. Absolutně nejvyšší cenový přírůstek jsme zaznamenali v Královéhradeckém, Karlovarském, Ústeckém a Jihomoravském kraji. Největší zájem panoval o malometrážní byty v Praze a krajských městech," uvedl ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček. U novostaveb v Praze a Brně vzrostly ceny meziročně o šest až deset procent.

Rodinné domy zdražily jen mírně, index vzrostl meziročně o 2,2 bodu na 108,2. "Růst cen byl způsoben i mírným zdražením stavebních materiálů a zvyšující se naplněností kapacit stavebních firem," dodal Němeček. Podle něj také přetrvával zájem o rodinné domy v horším stavu, které lákají nižší pořizovací cenou a možností úprav podle představ kupujícího.

Index u cen pozemků vzrostl meziročně o 4,4 bodu na 124,7. "Nejatraktivnější jsou lokality v okolí velkých měst. Na trhu je však poptávka i po levnějších pozemcích bez kompletních veřejných sítí, kde majitelé jako náhradu využívají domácí čističky, tepelná čerpadla a podobně," doplnil Němeček.

Ukazatel HB Index sleduje tři typy nemovitostí: byty, rodinné domy a pozemky. Všechny sledované kategorie loni překročily svou počáteční úroveň z prvního čtvrtletí 2010, kdy byl HB Index zaveden.

 
 
Reklama