Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavby roku Pardubického a Libereckého kraje

Obnovený park, pasivní škola nebo moderní centrum firmy v bývalých mrazírnách se staly stavbami roku Pardubického kraje. Stavbou roku Libereckého kraje se stala rekonstrukce domu U Páva v Liberci.

Stavbami roku Pardubického kraje je obnovený park i úsporná škola

Obnovený park, energeticky úsporná Základní umělecká škola Karla Malicha nebo moderní centrum firmy v bývalých mrazírnách se staly stavbami roku Pardubického kraje. ČTK to sdělila Zuzana Nováková z pardubického hejtmanství. Výsledky soutěže se vyhlašovaly po dvou letech. Vítězem internetového hlasování o cenu veřejnosti se stala rozhledna Mariánka v Horní Čermné na Orlickoústecku.

Odborná porota vybírala z 23 staveb zařazených do pěti kategorií. Nejvíce přihlášených objektů, osm, bylo ve skupině stavby inženýrské a dopravní a veřejná prostranství. V ní zvítězil park Na Špici v Pardubicích, který s přispěním dotací EU prošel obnovou za 36 milionů korun. Kromě úprav zeleně a cest získal pavilon se sociálním zázemím, terasou, klubovnou a grilem, přibyly venkovní tělocvičny a dětské hřiště. Zároveň byla vybudována lávka přes Chrudimku a pak i cesta podél řeky, díky níž je park propojen s Tyršovými sady a pardubickým zámkem.

V kategorii občanské vybavenosti zvítězila nová základní umělecká škola, jejímž investorem je město Holice. Budova byla navržena jako energeticky pasivní, tedy splňující přísná kritéria pro úsporu energií. Mezi stavbami průmyslu, zemědělství a vodního hospodářství vyhrálo technologické centrum firmy Soma Globe v Lanškrouně. Architektovi Přemyslu Kokešovi a jeho týmu se podařilo vytvořit z bývalých mrazíren moderní stavbu, s využitím lehkých ocelových konstrukcí, epoxidových podlah či broušeného plechu.

Cenu v kategorii Obnova nemovitých kulturních památek získala revitalizace historické budovy Regionálního muzea od architekta Josefa Pleskota. V kategorii rodinných a bytových domů se porota přiklonila k domu v obci Sobětuchy - Vrcha na Chrudimsku. Navrhl jej architekt Karel Thér.

Zvláštní uznání pak dostal projekt obnovy silnice II/357 u Nových Hradů za podle poroty povedené sladění s chráněnou krajinnou oblastí. Zajímavým prvkem je použití dřeva na vnější části svodidel. Další zvláštní uznání získala obnova 11 historických objektů v rozsáhlém a nákladném projektu Zámecké návrší v Litomyšli.

Stavbou roku Libereckého kraje je zrekonstruovaný dům z Liberce

Stavbou roku Libereckého kraje 2015 se stala rekonstrukce domu U Páva v centru Liberce. Odbornou porotu zaujala propojením historické části s moderní přístavbou. ČTK to řekl předseda poroty Vít Příkaský.

"Zachovala se řada historizujících prvků a podařilo se je skloubit s moderními. To se málokdy podaří," uvedl Příkaský. Třípodlažní novoklasicistní dům se znamením páva sloužil v minulosti zčásti pro bydlení, zčásti pro komerční účely. Jeho o něco starší dvorní trakt byl jednou z nejstarších libereckých barvíren a přádelen. Kvůli špatnému stavu se ale nedochoval. Dnes jsou v opraveném domě v ulici 8. března kanceláře advokátů a projektantů.

Oprava trvající rok a půl dům zachránila. "Kupovali jsme ho ve špatném stavu. Ve staré části zůstalo obvodové zdivo, ostatní se rekonstruovalo nebo obnovilo," uvedl spolumajitel domu Jiří Pavlů. Svůj původní vzhled získaly schodiště, stropy a venkovní fasáda. Dům po opravě propojuje dva architektonické styly. První je z přelomu 19. a 20. století z takzvané liebiegovské éry, druhý představuje moderní objekt ve vnitrobloku, který je ze skla, železa, hliníku a betonu. Rekonstrukce domu stála 23 milionů korun.

Soutěž o stavbu roku se letos v Libereckém kraji konala pojedenácté. Smyslem soutěže je seznámit odbornou i laickou veřejnost s úrovní stavebnictví, architektury a projektování v uplynulém roce v kraji. Ocenění se dnes dočkaly i další stavby, Nejvíce hlasů od veřejnosti získala obnova vyhlídkové terasy u kaple skalního hradu Vranov v Malé Skále na Jablonecku. Ocenění odborné poroty v jednotlivých kategoriích získaly kromě domu U Páva také heliport v areálu Krajské nemocnice Liberec, nově postavená mateřská škola v Turnově a výstavba silnice I/35 z Bílého Kostela do Hrádku nad Nisou.

 
 
Reklama