Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Veřejná správa loni vypsala projektové zakázky za 3,5 miliardy Kč

Veřejná správa měla loni větší zájem o práci projektantů. Instituce loni vypsaly o čtvrtinu výběrových řízení více než předloni a jejich plánovaná hodnota stoupla téměř na dvojnásobek.

Projekční a architektonické kanceláře loni našly ve věstníku soutěže za 3,5 miliardy korun. Téměř zastavená projektová příprava začíná pomalu ožívat, vyplývá z analýzy společnosti CEEC Research.

Z výběrových řízení byla zatím úspěšně uzavřena pětina, šlo o zakázky za 800 milionů korun. Výsledná cena byla o pětinu nižší, než zadavatelé předpokládali. Mezi dodavatele projektů tak zatím přišlo 600 milionů korun. Další pětina soutěží byla zadavatelem zrušena.

"V minulém roce jsme i my zaznamenali větší množství zajímavých projektových zakázek. Procento těch, které jsou následně zadány k realizaci, je ale bohužel mizivé," poznamenal provozní ředitel společnosti Schindler CZ Vladimír Steiner. Ze statistických dat se podle ředitele Arch.Design Iva Kovalíka dá dovodit mírný optimismus, zakázek v pozemním stavitelství však podle něj nijak viditelně nepřibylo. "Navíc se nezměnil způsob vypisování: žádné kvalifikace, předpokládaná cena je snížena proti ceníkům o 20 až 30 procent, parametrem výběru je nejnižší cena," zdůraznil. Výsledkem pak podle něj je nesmyslná cena hluboko pod náklady.

Polovinu zakázek loni vypsaly kraje, města, obce, regionální úřady, správy komunikací a sdružení. Třetinu pak do věstníku vložila ministerstva a ostatní celostátní úřady, od státních podniků přišlo šest procent zakázek. Co se týče objemu oznámených zakázek, tam mají největší podíl ministerstva a celostátní úřady, a to díky zakázkám Ředitelství silnic a dálnic. V objemu oznámených zakázek mají ale největší podíl ministerstva a celostátní úřady, a to především díky zakázkám Ředitelství silnic a dálnic z listopadu.

Nejnovější údaje podle CEEC ukazují, že se podařilo zlepšit vypisování nových projektových zakázek na ŘSD. "Pokud se podaří tato výběrová řízení efektivně zprocesovat, zakázky zadat a zrealizovat, mohlo by znatelně přibýt práce na silnicích a dálnicích pro stavební firmy," uvedl ředitel CEEC Jiří Vacek.

Podle ředitele společnosti HBH Projekt Radovana Hrnčíře má ŘSD nyní rozpracované projektové soutěže za více než 900 milionů korun. "Zdá se tedy, že po úspěšném ukončení výběrových řízení by měl trh projektových prací pocítit silný impuls a oživení v podobě zahájení prací, které téměř pět let stály," dodal Hrnčíř.

 
 
Reklama