Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Realitní trh čeká v následujícím roce oživení, tvrdí makléři

Realitní trh v České republice čeká v následujícím roce další oživení, posílit by měly hlavně větší realitní kanceláře. Regionální rozdíly však zůstanou.

Vyplývá to z názorů zástupců českých realitních kanceláří, které ČTK oslovila. Podle nich bude realitní trh kopírovat vývoj celé ekonomiky.

"Už v prvním čtvrtletí roku 2014 očekáváme avizované zvýšení HDP, což by mohlo velmi pozitivně ovlivnit především ty, kteří s koupí nemovitosti váhali. Úrokové sazby hypoték se navíc drží na velmi nízké úrovni, což není dlouhodobě udržitelné. Lze proto předpokládat, že investice do realit bude v následujícím roce velmi zajímavým artiklem," odhaduje obchodní ředitel Century 21 Czech Republic Dalibor Slivinský.

Podobný vývoj očekává také marketingový ředitel Evropa realitní kancelář Tomáš Janovec. "Budoucnost realitního trhu vidíme velmi dobře, protože se nabídka s poptávkou už pomalu srovnává. Zcela jednoznačně je ale pokles zájmu o nemovitosti vyšší než se předpokládalo," poznamenal Janovec, podle kterého vývoj v posledních týdnech a měsících dává naději na změnu k lepšímu.

Velká očekávání má od nového roku i ředitel Lexxusu Peter Visňovský. "Podstatným indikátorem je vývoj ekonomiky, která se v příštím roce pravděpodobně vrátí k růstu. Poroste-li (třeba jen mírně) ekonomika, poroste i sebevědomí účastníků realitního trhu a trh samotný," poznamenal Višňovský.

Generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka přílišný optimismus mírní. "Přestože předpokládám mírný nárůst počtu transakcí, myslím si, že paradoxně v průměru obrat našich členů příliš neporoste. Ceny nemovitostí přece jen plošně nestoupají tak, jak by si jejich majitelé přáli," upozornil Borůvka. I on však očekává, že se trhu nemovitostí stejně jako celé české ekonomice bude dařit.

Podle předsedy představenstva Realitní společnosti České spořitelny (RSČS) Martina Němečka bude chování zákazníků ovlivňovat stále více faktorů. "Prohlubující se rozdílnost cen v jednotlivých regionech, pokračující migrace do oblastí s lepší možností výdělku, avizované změny v oblasti DPH u pozemků pod novostavbami, síla koruny a v neposlední řadě též změny občanského zákoníku," vyjmenoval důležité vlivy Němeček.

Hlavně začátek roku by se měl nést ve znamení nového občanského zákoníku. Díky němu se například stavba až na výjimky stane součástí pozemku, nově upravuje vlastnictví bytu či výrazně mění možnost ukončení pronájmu bytu. "To (změny v souvislosti s novým občanským zákoníkem - pozn. ČTK) se projeví i na trhu s realitami, který každoročně v prvních měsících roku měsících lehce oslabuje. Očekávané změny tento útlum zřejmě ještě posílí. O to silnější by pak měly být první jarní měsíce, které jsou tradičně ve znamení skokového růstu zájmu o nákup nemovitostí," uvedl Jan Zachystal z Re/Max Alfa.

I v příštím roce podle makléřů budou narůstat rozdíly mezi regiony, které se zvětšovaly už letos. "Na severu Čech lze dnes koupit byt v osobním vlastnictví o velikosti 3+1 za méně než 150 tisíc korun. Taktéž v regionech, které jsou a budou postiženy vysokou nezaměstnaností, ceny strmě padají i nadále, oproti cenám podobných nemovitostí v Praze, kde je cena obdobného bytu 15-20 krát vyšší," podotkl obchodní ředitel Realitní kanceláře Sting Michal Kresta.

Investice do nemovitostí zůstává pro většinu nejdůležitějším finančním rozhodnutím, přesto k výběru realitní kanceláře lidé podle Borůvky stále přistupují s velkou naivitou.

Němeček z RSČS však už letos pozoroval, že klienti jsou stále náročnější. "Klienti daleko důsledněji lpí na ocenění svých nemovitostí, které dávají do prodeje. Zároveň požadují předložení několika srovnatelných nabídek na trhu pro snadnější orientaci a kvůli nastavení správné výchozí ceny," řekl Němeček, podle kterého lidé celkově daleko více zkoumají, prověřují a zvažují.

Podle Kresty by to mohlo vést k posilování velkých realitních kanceláří s celorepublikovou působností. "Na trhu s realitami je pomoc zkušeného realitního makléře velmi cenná a může v konečném důsledku klientovi docílit vyššího výnosu z prodeje než pokud by si nemovitost zkoušel nabízet sám, takže věřím, že podíl velkých realitních kanceláří na celkových prodejích bude nadále stoupat," doufá Kresta z RK Sting.

 
 
Reklama