Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Setkání lídrů českého stavebnictví

Na základě kvartální analýzy by se mělo stavebnictví odrazit od pomyslného dna a mělo by vzrůst o 0,7 %. V příštím roce by to mělo být o dalších 2,9 %. Řekl na setkání lídrů českého stavebnictví Jiří Vacek, ředitel CEEC Research.

Setkání lídrů českého stavebnictví se uskutečnilo ve čtvrtek 29. května v České národní bance. O tuto akci byl velký zájem, přihlásilo se přes 450 lídrů stavebnictví. Setkání se zúčastnili vrcholní představitelé státu, ředitelů a členů představenstev stavebních, projektových i developerských společností.

Akci zahájil Jiří Vacek, ředitel CEEC Research s.r.o., který se věnoval převážně současnému stavu stavebnictví a pohledu do budoucnosti. „Na základě kvartální analýzy by se mělo stavebnictví odrazit od pomyslného dna a mělo by vzrůst o 0,7 %. V příštím roce by to mělo být o dalších 2,9 %,“ řekl Jiří Vacek.

Podle Jiřího Vacka patří mezi klíčové faktory, které omezují stabilitu stavebních firem nestabilní legislativa a nekoncepční investiční politiky státu. Jedná se zejména o nekonzistentní investiční politiku, která se pravidelně mění podle personálního obsazení klíčových postů představiteli veřejné sféry, rovněž také časté personální změny ve vedoucích pozicích představitelů státní správy, a tím se i měnících priorit jednotlivých úřadů, chybějící dlouhodobý rámec pro financování staveb a v neposlední řadě i nepředvídatelnost vývoje legislativy, která je klíčová pro rozhodování investorů. Dalšími faktory, které negativně ovlivňují současný stav stavebnictví, jsou nízké ceny veřejných zakázek a špatná platební morálka.

Vzrostl počet i finanční objem stavebních zakázek vyhlášených veřejnými investory v prvních čtyřech měsících roku 2014. Plánovaný objem investic se oproti stejnému období minulého roku zvýšil o 51 procent. Vzrostl rovněž i objem zakázek zadaných již konkrétním stavebním firmám k realizaci. Největším investorem a zadavatelem je stát (30 až 40 %).

Velkým problém je ale „krize podnikatelského prostředí“. Téměř čtyři z deseti firem jsou ochotny vzít zakázku s nulovou nebo zápornou marží, u velkých firem je to až každá druhá. Polovina firem porušuje v důsledku tvrdého konkurenčního boje vlastní předpisy kvůli získání zakázky.

Během setkání se k situaci ohledně stavebnictví vyjádřil i prezident České republiky Miloš Zeman, který nebyl příliš optimistický. „Od roku 2004 stavebnictví kleslo svojí kapacitou o 33 %, odešlo z něho kolem 50 000 zaměstnanců a 30 % firem zkrachovalo. V současné době jsme na úrovni roku 2004. Jsme hluboko pod rokem 2008, který byl vrcholem stavebnictví. Od ledna do dubna klesly investiční výdaje o 16 %. Při práci na rozpočtu na příští rok se tento fakt musí zohlednit. Musíme více investovat, abychom pozvedli stavebnictví.„ dodal prezident.

Dále se o slovo přihlásil Bohumil Sobotka, současný předseda vlády. Ten se zabýval dnešní situací stavebnictví a jeho řešení do budoucna. „Naše stavebnictví má za sebou pětiletou stagnaci. Na vině je mimo jiné i vláda, která nečerpala evropské dotace. Mělo se začít čerpat před pěti lety a nezačalo se. Klademe tedy klíčový důraz na dočerpání evropských prostředků. V současné době připravujeme zákon o sociálním bydlení, v rámci tohoto zákona by mělo dojít k výstavbám a opravám ubytoven pro sociálně slabé. Chceme se zaměřit i na opravu památek, abychom podpořili nejenom vznik nových stavebních zakázek, ale i cestovní ruch.“

V rámci akce vystoupili ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, generální ředitel PSJ a.s. František Vaculík, ministryně pro místní rozvoj ČR Věra Jourová, náměstek ministra dopravy Kamil Rudolecký, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš a statutární ředitel Skanska a.s. Dan Ťok.

Na závěr setkání byly předány ceny pro TOP zadavatelem pro rok 2013, kterým se stal kraj Vysočina a TOP Stavební společností roku 2013, kterým se staly Vodohospodářské stavby, spol. s r.o.

U příležitosti setkání lídrů Českého stavebnictví byla vydána kvartální analýza. Kvartální analýza českého stavebnictví Q2/2014 je založena na strukturovaných osobních a telefonických rozhovorech s vybraným vzorkem 100 stavebních společností, 100 projektových společností a více než 30 významných developerských společnostech.

Ke stavu stavebnictví se v rámci kvartální analýzy vyjádřili zástupci českých stavebních firem.

„Lze souhlasit s tím, že trh začíná ožívat, ale zatím jen co se do objemu týče. Stále jsou na trhu společnosti, které nechápou, že jen obratem se nelze uživit a vyhrát zakázku za každou cenu není ekonomicky přínosné. Což se již u některých společností začíná projevovat zhoršením platební morálky. Bohužel toto se může stát jednou velkou negativní vlnou pro ostatní poctivé hráče na trhu a může to mít negativní vliv na vývoj stavebnictví v dalším období.“ Roman Tax, sales manager, Building components, Ruukki CZ, s.r.o.

„Programy SFRB jsou již druhým rokem poskytovány v podobě návratných forem. Přestože Česká republika byla silně dotačně orientována, mohu říci, že naše programy jsou na vzestupu a vlastníci bytového fondu je přijali, neboť pochopili jejich výhodnost. Zatím je nejvíce využíván Program Panel 2013+ s žádostmi za téměř 500 mil. Kč na modernizace 4 000 bytů. V programu výstavby máme žádosti za více než 300 mil. Kč na 350 nových bytů, z nichž 2/3 jsou určeny pro seniory. Právě oblast bydlení seniorů by měla být prioritní pro podporu z národních zdrojů. Ve spolupráci s MMR chceme program nastavit tak, aby již od příštího roku odpovídal potřebám tohoto segmentu.“ Eva Helclová, ředitelka, Státní fond rozvoje bydlení.

„Zákazník je v dnešní době velmi náročný a zároveň velmi dobře informovaný. Při koupi má většina zákazníků přesnou představu o tom, jaký byt chce koupit. Samozřejmě, že každý zákazník má jiné preference při výběru, ale z naší zkušenosti vyplývá, že mezi hlavní kritéria patří především lokalita a cena, následně potom kredibilita developera a jeho reference. Důležitou roli samozřejmě hraje i vlastní řešení projektu a dispozice bytu.“ Vladimír Dvořák, Executive & Managing Director, YIT Stavo s.r.o.

„Zdá se, že oživení developerské činnosti je dobrým znamením. Na druhou stranu renovace především v rezidenčním sektoru stále zaostávají za očekáváním.“ Libor Urbášek, obchodní a marketingový ředitel divize Isover, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

„Za výrobce stavebních hmot konstatuji, že znatelný růst je dán zcela určitě výjimečným počasím – bez zimy. Takže říci, že se projevují jisté makroekonomické vlivy či státní podpora stavebnictví jako takové si opravdu nemyslím. Tudíž mně z toho vyplývá, že v této fázi a za těchto podmínek se asi nejedná o stabilizaci. Čímž neříkám, že bych nebyl rád, nebo bych si to nepřál.“ Robert Mikeš, marketingový ředitel, divize Weber, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

„Do budoucnosti nelze připustit tak výrazný pokles infrastrukturních zakázek. Volné kapacity jsou pro trh velkým problémem. Výsledkem je destrukce trhu, hlavně v cenotvorbě. V Evropě vidíme, jak si státy hlídají kontinuitu v infrastrukturních zakázkách, které vyvažují výkyvy na ostatním trhu. Typickým příkladem je SRN. K určité očistě došlo a k další bude docházet postupně, jak budou fi rmám docházet síly při rozběhu zakázek. Hodně bude záležet na investorech, jak budou všechny neduhy českého stavebnictví tolerovat.“ Jiří Pohloudek, obchodní ředitel, RD Rýmařov s.r.o.

„Platební morálka je citelně horší a řada fi rem doplácí na snahu získat zakázku i na úrovni rozpočtových nákladů. Následně pak hledá, kde by mohla ušetřit a udržet se v černých číslech. Začíná tak tlak na subdodavatele stavebních prací, materiálu, hledání nelogických technických řešení, atd., což má za následek snižování kvality. Poté fi rmě začnou docházet prostředky a na to doplácejí převážně menší dodavatelé na konci řetězce. Očekáváme konsolidaci trhu, která jediná může nastavit nové standardy fungování. A čím dříve, tím lépe!“ Branislav Bačo, Business Manager, Building Components SK, CZ, Ruukki CZ s.r.o.

 
 
Reklama