Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová zelená úsporám v počátku přinese 1,4 mld. na zateplení domů

Nový dotační program zelená úsporám v počátku přinese 1,4 mld. na zateplení rodinných domů. Bude možné žádat o dotace na práce započaté od 1. ledna příštího roku.

V počátku programu Nová zelená úsporám proplatí stát celkem 1,4 miliardy korun na zateplení majitelům rodinných domů. Do programu zařadí práce započaté od 1. ledna příštího roku. Žádosti o dotaci na rekonstrukci domu budou občané moci podávat od srpna. Na tiskové konferenci v sídle vlády to novinářům řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Vláda si od dotačního programu slibuje vytvoření 70.000 pracovních míst a podporu úspornějšího bydlení.

Program potrvá od příštího roku do roku 2020. "Především se vyvarujeme chyb, které byly obsaženy v tom původním programu," řekl premiér Petr Nečas. Dotace bude vláda financovat penězi získanými z dražby emisních povolenek. Za ně by stát měl utržit zhruba 28 miliard korun. Dalších deset miliard vláda získá od Evropské unie.

Podle Nečase je zateplení domů lepším stimulem pro ekonomiku než masivní podpora fotovoltaiky. Rekonstrukce sídel je také ekologická, uvedl.


Finanční podpora bude směřovat hlavně k majitelům rodinných domů. Veřejné budovy budou představovat 30 procent z podpořených rekonstrukcí. Výše podpory v programu bude podle návrhu ministerstva životního prostředí (MŽP) záviset na podílu uspořené energie.

Program nahrazující Zelenou úsporám patří mezi opatření, která mají pomoci k obnovení hospodářského růstu. Na nový program podporující úspory energií čekají netrpělivě výrobci polystyrenu a dalších izolačních materiálů. MŽP předpokládá, že podpora nebude jako dosud čistě dotační, ale její část bude v podobě úvěrů.

Další podrobnosti v tomto článku

 
 
Reklama