Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková konference k výzvě SOS panelové domy

Dnes se konala na veletrhu For Arch Praha tisková konference k výzvě SOS panelové domy. Ing.Vaníček, předseda SČMBD, zrekapituloval, že program Nový panel s velmi malou podporou znamenal velký růst.

Výzva SOS panelové domy

SČMBD spravuje více než 50% panelového bytového fondu a je největším účastníkem v dotačních titulech, řekl Ing.Vaníček a svou výzvu k pokračování podpory revitalizace bytových domů podpořil statistikou, kdy 1 mld. vložených Kč vygeneruje 786 mil. Kč a dotační program typu Nový panel je tedy pro stát ziskový. Podle Ing.Vaníčka došlo náhlým zastavením dotačních titulů ke škodě cca 50 mil. Kč za náklady, které vznikly na rozpracovaných žádostech, které již není možno podat. SČMBD chce iniciovat náhradu této škody za špatné rozhodnutí státní správy.

Ing.Zeman ze společnosti Rehau informoval o průběhu právě ukončené konference o trendech evropské energetiky. "Evropské státy hledají mechanismy jak zavázat majitele domů k úsporným opatřením. Účastníci konference se odkazovali na ČR, kde existuje funkční proces, který Evropa teprve hledá. Problém je, že zastavením programu Nový panel tento mechanismus rušíme."

Za bytová družstva promluvil Ing.Vaculík z Uherského Brodu. A podle svých praktických zkušeností kostatoval, že komplexní oprava je levnější. Důležitým aspektem je fakt, že proces projednání jednotlivých kroků revitalizace trvá v družstvu vždy dlouho a podobné zásahy do změn dotačních podmínek pak mění proces schvalování v družstvu na nekonenčný kolotoč nových verzí plánů prací. Nelze dopustit aby se města změnila na historické centrum, obklopené vybydlenými paneláky a navazující "vrstvou" satelitů.

Zástupci iniciátorů výzvy SOS panelové domy se shodli na tom, že Panel považují za správný koncepční nástroj. Stejně Panel hodnotí i banky, pro které je průhledným a funkčním nástrojem.

 
 
Reklama