Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

10 tipů jak použít dekorativní ražený beton a omítku

Dekorativní ražený beton a dekorativní ražená omítka dokonale napodobí přírodní materiály a přitom jsou velmi praktické. Ražený beton pro horizontální povrchy, ražená omítka pro vertikální. Ve vzornících můžete vyhledat různé vzory a k nim požadované probarvení. V rukou máte naráz nepřeberné množství kombinací a můžete začít čarovat… Nahlédněte, kde všude je možné dekorativní ražené povrchy použít.

1. Ostrůvky, terasy, posezení

Využití přírodního designu v zahradách kolem domů se přímo nabízí. Dekory různých druhů kamene, břidlice či dřeva výborně ladí k trávníku, záhonům, stromům a zeleni.

2. Okolí bazénů

Druhé uživateli velmi oblíbené využití dekorativního raženého betonu. Technologie navíc velmi elegantně řeší jindy problematické okraje (lemy bazénů) – jsou čisté, hladké a odolné. Kromě atraktivního vzhledu se tu uplatní také fakt, že povrch neklouže - je bezpečný – a oproti klasickým přírodním materiálům je téměř bezúdržbový. Kromě kamene je hodně populární také autentický dekor dřeva.

3. Ploty a zídky

Zdi a zídky jsou „rodnou“ aplikací technologie dekorativní ražená omítka. Oblíbené jsou hlavně dekory různě skládaných kamenů. Díky přírodnímu vzhledu není problém ani kombinace s jinými materiály – například sloupky plotu v dekoru kamene spojené dřevěnými latěmi.

4. Schodky a schody

Schody mohou být vytvářeny opracováním částečně zralého betonu do požadovaného tvaru. Mohou být dominantou příjezdů či přístupových cest. Každá realizace je jedinečná – lze pracovat s tvarem, velikostí i barvou povrchu.

5. Spojení s přírodou – záhonky a stromky

Dekorativní ražený beton funguje krásně nejen jako doplněk zeleně, ale i naopak – zeleň krásně oživí celistvý betonový povrch. Tvar místa pro záhon či stromek záleží na Vás. Pro zpracování okrajů se používají speciální raznice. Ražený obrubník se neuvolňuje a vypadá stále pěkně.

6. Kombinace dvou a více povrchů

Je nutné kombinovat s citem - výsledné aplikace mohou být opravdu kreativní a krásné. Kombinací dvou materiálů lze docílit buď kontrast a vyčlenění ploch anebo naopak jejich optické zklidnění a sjednocení s okolím (například cihly na domě – cihlové okraje). Na terasách mohou být zvýrazněny plochy pro posezení, grilování. Dobře fungují také okraje / lemování s jinak zvoleným designem.

7. Vícebarevné povrchy

Barva finálního povrchu nemusí být jen kombinace „barva + patina“. Oživení a originalitu přinese použití více barev k probarvení směsi, samozřejmě s citem. Příjezdové cesty, terasy, chodníky či okolí bazénu jsou tak neopakovatelné, originální.

8. Technická infrastruktura – elegantně přiznaná nebo šikovně skrytá

Technologie ražení neznamená, že musí vzniknout jednolitý povrch. Odtok vody je možné řešit elegantně – přiznanými odtokovými prvky. Naopak nutné poklopy v ploše umí ražený povrch šikovně skrýt.

9. Kombinace technologií

Svislé i vodorovné povrchy s raženým povrchem se výborně doplňují a umožní sladit dům s okolím. Nejde jen o schody, kde se toto použití přímo nabízí. Oblíbené jsou kombinace podezdívka – dvorek / příjezd, terasa – plot / zeď anebo dekorativní obložení zídek či částí staveb v kombinaci s přístupovými cestami.

10. Od zídky na sezení po pískoviště

ekorativní ražené povrchy můžete šikovně využít i pro oživení prostor pro oddech a zábavu kolem Vašeho domu. Nabízí se doplňky pro okrasu – sloupy, kamenné květináče… - drobné stavby na zahradě ale mohou mít i velmi praktické použití: kamenné zídky pro sezení, odkládání věcí, okraj ohniště, římsy a doplňky vnějších krbů nebo třeba kamenný okraj pískoviště pro děti sladěný s okolím – fantazii se meze nekladou.


Zdroje:
www.condecor.cz, archiv CONDECOR
www.traditionalpaving.co.uk
www.concretenetwork.com
 
 
Reklama