Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dřevěná okna SOLID COMFORT a jejich výhody proti klasickým eurooknům

Konstrukce eurookna je sice promyšlená, ale vznikla před více než dvaceti lety za naprosto jiných podmínek ve stavebnictví, než jaké jsou dnes. Proto jsme se ve SLAVONĚ při vývoji nového okna zaměřili na vlastnosti eurooken, které jsme chtěli zlepšit. Nakonec jsme museli konstrukci okna poměrně hodně změnit, ačkoli na první pohled se okna SOLID COMFORT od standardních eurooken tolik neliší.

Vývoji oken a hledání stále nových možností jak vylepšit jejich vlastnosti se ve Slavoně věnujeme dlouhodobě. V tomto smyslu bylo uvedení dřevěného okna SOLID COMFORT na trh v roce 2009 významným mezníkem v našem výrobním programu. Na jeho vývoji jsme pracovali dlouho, a proto jsme přišli s oknem se stavební hloubkou 92 mm později než řada našich konkurentů.

Nechtěli jsme vyrábět okno, které bude jen „tlustší“, ale takové, které bude mít zásadně lepší vlastnosti než běžné dřevěné eurookno.

Nejmarkantnější je změna rámu okna v parapetní části, kde jsme odstranili hliníkovou velkoobjemovou rámovou okapnici a zachovali maximum dřevěného materiálu, což je velmi dobrý izolant. Museli jsme samozřejmě vyřešit odtok vody, proto je v rámu odvodňovací žlábek s odtokovými otvory, které jsou vyfrézovány speciálním způsobem tak, aby jejich povrch nebyl nasákavý. Toto řešení je naprosto bezproblémové.

Jedním z důležitých požadavků při vývoji okna SOLID COMFORT bylo dosáhnout co nejlepších tepelně izolačních vlastností. Proto jsme více zapustili okenní křídlo do rámu – funkční spára okna tak lépe izoluje a okno navíc působí subtilněji.

Kulatý dům  – prosklená stěna
Kulatý dům – prosklená stěna
Eurookno
Eurookno

Další důležitou změnou je nový systém odvětrání skla. Zmenšili jsme odvětrávací drážku a odvětrávací otvory nevedou konstrukčním spojem. Čepované spoje jsme nahradili pevnějšími kolíkovými spoji.

Naší pozornosti neunikla ani okapnice, která chrání namáhanou hranu křídla proti povětrnostním vlivům, ale rozhodně se nesmí dotýkat skla, aby nevznikal tepelný most ochlazující okraj skla. Velmi často vidíme eurookna s hliníkovou křídlovou okapnicí, která se izolačního skla dotýká. Naše křídlová okapnice má v sobě zasunuté těsnění, takže se skla dotknout nemůže.

Sraz dvoukřídlového okna
Sraz dvoukřídlového okna

Zdokonalili jsme utěsnění zasklívacích lišt a taky použili některé těsnící profily z vhodnějších materiálů a dokonalejší konstrukce. Srazu dvoukřídlového okna byla věnována speciální pozornost, protože s ním obvykle bývají problémy. U pasivních domů nejsou dvoukřídlová okna vůbec z tohoto důvodu doporučována. Dvoukřídlová okna SOLID COMFORT mají ve srazu křídel celkem 6 těsnících profilů a testování ve zkušebně ověřilo jejich dokonalé utěsnění. Tím jsme dosáhli mnohem lepšího utěsnění okna zevnitř.

Řez SC92 s popisem
Řez SC92 s popisem

SC92-PLUS s korkem
SC92-PLUS s korkem
 

Dřevěná okna SOLID COMFORT SC92 jsou navíc utěsněna i z venku. Mají celkem 3 těsnící profily, takže dešťová voda nemá šanci se do funkční spáry okna vůbec dostat.

Od ledna 2012 budou okna volitelně vybavena zcela novým skrytým kováním s nosností závěsů 130 kg. Skryté závěsy zamezí poslední možnosti průniku vzduchu z interiéru do funkční spáry okna (kolem standardních závěsů je těsnění zmáčknuté a proto v tomto místě nemůže dokonale těsnit).

Utěsnění oken z vnitřní strany je stále důležitější s ohledem na jejich použití v nízkoenergetických a pasivních domech. Dokonalá těsnost domu je ověřována Blower door testem, který odhalí i sebemenší netěsnost.

Nový systém výroby

Rozložené okno
Rozložené okno

V roce 2010 jsme změnili celou výrobní technologii. Pořídili jsme nejmodernější CNC frézovací a vrtací centrum. Hlavní výhodou je, že každý díl okna je kompletně vyprofilován a vyvrtán na tomto stroji a může být povrchově upraven, ještě než se okno nebo dveře sklíží. Všechny spoje jsou povrchově upraveny, takže jsou samozřejmě lépe zabezpečeny proti vnikání vlhkosti a poškození, a tím je zároveň prodloužena jejich životnost.

Tato okna vynikají nejen dlouhodobou životností, ale i perfektním zpracováním všech detailů, které moderní výrobní technologie umožňuje.

Povrchová úprava se zárukou 10 let bez nutnosti údržby

Máme velmi dobré zkušenosti s povrchovou úpravou ADLER, kterou používáme na našich oknech řadu let – poslední roky generaci 3 se zárukou 5 let. V roce 2011 jsme zavedli novou generaci HighRes. Výrobce na tuto povrchovou úpravu poskytuje záruku 10 let bez nutnosti údržby. ADLER si ověřil kvalitu a může si dovolit takto velkorysé podmínky. Jiní výrobci sice také poskytují delší záruky, ale za podmínek, které jsou prakticky nesplnitelné.

Kontrola oken je nutná, pokud by došlo k mechanickému poškození, je potřeba provést opravu a nenechat okno zničit. V takovém případě by záruka pochopitelně byla neplatná.

Bezpečnostní kování oken

Kování oken
Kování oken

Všechna okna Slavona osazujeme kováním SIEGENIA AUBI TITAN AF, které přesvědčuje množstvím nových technologií v oblasti funkčnosti, bezpečnosti a komfortu.

Povrchová úprava TITAN Silber nabízí odolnost proti vlivům životního prostředí, jakými jsou déšť, vítr, prach a vzdušná vlhkost. Korozní ochrana díky osvědčené nano technologii zabezpečuje vysoce hodnotný stříbrně lesklý vzhled.

Každý výrobce oken si volí variantu způsobu kování oken. Pokud výrobce oken uvádí značku kování, které používá, ještě to neznamená, že si zvolil stejné jednotlivé prvky jako jiný výrobce, uvádějící stejnou značku.

Všechna námi vyráběná okna jsou standardně osazena bezpečnostním kováním. Dvoukřídlová okna jsou zakována celoobvodovým kováním na obou křídlech. Nově je možnost volby skrytého kování s nosností 130 kg (SC92 a dřevohliníková okna).


SLAVONA s.r.o.
logo SLAVONA s.r.o.

SLAVONA, s.r.o. je tradiční český výrobce dřevěných oken a dveří Realizuje dodávky výplní stavebních otvorů zejména pro rodinné domy, kde jsou stavebníci velmi nároční na kvalitu a parametry oken a dveří, zaměřuje se především na dřevěná eurookna, ...